Merkel: Kristal Gece Almanya tarihinin kara lekesidir

Almanya Başbakanı Merkel, Holokost’un başlangıcı sayılan Kristal Gece katliamının yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada ülkesinin antisemitizme karşı hiçbir zaman anlayışlı olmayacağını vurguladı

Dünya
6 Kasım 2013 Çarşamba

AFP’nin haberine göre Kristal Gece katliamının 75’inci yıldönümü kapsamında yapılan organizasyonda Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanları antisemitizme karşı ihtiyatlı olmaları konusunda uyardı. Merkel konuşmasında, “Bu ülkede antisemitizme karşı hiçbir şekilde anlayışlı olunmayacağı herkes tarafından bilinmeli ve bu konuda gerekli hassasiyet gösterilmeli,” diyerek konuyla ilgili duyarlılığını dile getirdi. Konuşmasında, yaşanan olayın açıklanamaz bir gerçek olduğunu ve hiçbir Yahudi kurumun polis korumasından mahrum bırakılmayacağını açıkladı.

Merkel, bütün bu olanlara rağmen Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Almanya’da artmakta olan Yahudi nüfusa dikkat çekti. Almanya Yahudi Konseyi’ne göre şu an ülkede 200 bin Yahudi yaşıyor.

Merkel Kristal Gece’de yaşanan olayları “Alman tarihinin en kara lekelerinden biri” olarak tanımladı.

Kristal Gece olarak adlandırılan olayda, 1938 yılında 9 Kasım’ı 10 Kasım’a bağlayan gecede Naziler Almanya’da Yahudilere ait iş yerlerini yağmalamış, 300 sinagogu kundaklamış ve yaklaşık 30 bin Yahudi’yi toplama kamplarına göndermişti.