BİNYAMİN NETANYAHU: İran konusunda yalnız değiliz

İsrail Başbakanı Netanyahu, İran konusunda yalnız kalmaktan korkmadığını, aksine birçok liderin desteğini aldıklarını ve İran’ın nükleer silah üretmesini önlemeye kararlı olduklarını söyledi

Dünya
28 Ekim 2013 Pazartesi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazar günü yaptığı kabine toplantısında İran’a uygulanan ekonomik yaptırımların arttırılması konusunda İsrail’in yalnız kalsa bile bundan çekinmediğini, aksine uluslararası toplumun büyük bir kısmının İsrail’le aynı görüşlere sahip olduğunu belirtti.

Netanyahu yaptığı açıklamada, “İran’ın nükleer programını durdurması İsrail’in ve tüm dünyanın güvenliği açısından hayati önem taşıyor. Mevcut durumun değişmesi için yalnız kalmaya hazırız ama bu konuda kesinlikle yalnız değiliz. Konuştuğum liderlerin büyük çoğunluğu bizimle aynı fikirde,” dedi.

İran’ın yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirmeye devam ettiği ya da üretimi durdurduğu yönünde çıkan yanıltıcı haberlere tepki gösteren Netanyahu, “Uranyumun yüzde 20 oranında zenginleştirilmesi İran’ın nükleer askeri güce sahip olduğunu göstermiyor. Bu nedenle bu konuyu tartışmanın bir önemi yok. Önemli olan İran’ın birkaç hafta içerisinde, sahip olduğu teknoloji sayesinde elinde bulunan uranyumu yüzde 3,5’tan yüzde 90’a çıkarabilme ve nükleer silah üretilme gücüdür,” dedi.

İsrail, İran’ın uranyum üretimini durdurmasını arttırılan ekonomik yaptırımlara ve bu hafta ABD Senatosu’nda oylamaya sunulması beklenen yeni yaptırımlardan çekinmesine bağlıyor.

Öte yandan, Beyaz Saray İran’ın diplomatik çözüme ulaşmak için ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya ile yaptığı görüşmelerde zaman kazanabilmesi için Senato’dan oylamayı ertelemesini istedi.

Ancak Netanyahu, ABD’ye, İran’ın uranyum zenginleştirmeye son vermediği ve nükleer silah programını etkisiz hale getirmediği sürece uygulanan ekonomik baskıların arttırılması gerektiği çağrısında bulundu.