Mısır ve İran’da kalabalıklar sokakta

İran’da 1979’daki ABD Elçiliği baskının yıldönümünde binlerce kişi eski konsolosluk binasını adeta yeniden işgal edip Amerika’ya ölüm naraları atarken, Mısır’da kalabalıklar devrik lider Muhammed Mursi’nin yargılanmasını protesto etti.

Dünya
4 Kasım 2013 Pazartesi

İran’da radikaller Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ABD ve batılı müttefiklerine karşı izlediği yeni yumuşama politikasını şiddetle eleştiriyorlar. Ruhani, Tahran’ın nükleer konusunda vereceği ödünler karşılığında İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını hedefliyor.

Eğer yaptırımlar yumuşar ya da kalkarsa İran liderinin toplumdaki kredisi büyük ölçüde artacak. Ancak başta Devrim Muhafızları olmak üzere ülkede radikal kesimler Ruhani’nin yumuşama politikasına karşı. 

Mısır

Mısır’da kalabalıkların sokağa dökülmesinin sebebi ise devrik lider Muhammed Mursi davasının politik bir hareket olarak görülmesi.

Seçimle başa gelen ancak uyguladığı radikal politikalardan ödün vermeyince ordu tarafından kuvvet yolu ile iktidardan uzaklaştırılan devrik lider, halkı provoke ederek sokak olaylarında onlarca kişinin ölmesine neden olmak ile suçlanıyor. 

Mursi taraftarları ise  tüm ülkeye seslenerek,  Mursi davasındaki suçlamaların ordu yönetiminin bir düzmecesi olduğunu iddia ediyorlar.

Mısır’da yetkililer başlayan mahkeme süreci dolayısı ile halk gösterilerinin şiddete dönüşmemesi için   ülke çapında tedbir aldılar.