Çocuklarda diş sağlığı

Birçok çocuğun çocukluk yıllarında korkulu rüyası olan dişçi koltuğu fobisine son veren, hatta dişçiye gitmeyi eğlence ve keyfe çeviren dalında uzman Dr. Sinan Urgancıoğlu diş sağlığı üzerine sorularımızı yanıtladı

Raquel AŞKANER HABİB Çocuk-Aile
31 Ekim 2013 Perşembe

Dr. Sinan Urgancıoğlu ofisinde bir çizgi film diyarı yaratmış sanki. Ofisine giren çocuklar dişçi koltuğuna oturdukları anda karşılaştıkları ekranda binbir farklı çizgi film seçenekleri arasında en sevdikleri filmi seçerken buluyorlar. Doktorumuz çalışmaya başlamadan o minik meraklı gözler çoktan ekranın derinliklerindeki karakterlerin dünyasına dalmış oluyorlar. Eli hem hızlı hem de çok hafif olan Sinan Urgancıoğlu’na yıllardır iki oğlumu götürüyorum, gerçekten hayatı kolaylaştıran bir ortam yaratıyor kendisi.

Diş çürümesinin başlıca sebepleri nelerdir? Nasıl engellenebilir?

Diş çürümeleri bakteriyel-kimyasal bir süreçtir. Bu çürümelerin başlangıcında diş üzerinde bulunan plak tabakasındaki bakterilerin oluşturduğu asit vasıtasıyla diş minesi yüzeyden mineral kaybına uğrar. Bu sürecin devamında zayıflamış bulunan diş minesi ufalanır ve bunun sonucu ilk küçük arıza ortaya çıkar. Böylelikle ilerleyerek zaman içinde çürüğü hasta tarafından da algılanabilir bir sorun haline getirir.

Kaç yaşından itibaren başlayarak diş doktoruna gidilmeli?

Daha önce 2 – 2,5 yaş olarak öngördüğümüz diş hekimi ile tanışma yaşını artık daha erkene alma gereğini hissediyoruz. Çünkü 2,5 yaşa kadar ne yazık ki olumsuz yönde büyük adımlar atılmış olabiliyor.

O nedenle önerimiz bir yaşında ilk diş hekimi ziyaretinin yapılması. Bu kadar erken ne gerek var gibi düşünülebilir. Ancak bu tek bir ziyaretle çocuğun genetik ve oluşmaya başlayan beslenme alışkanlıkları ile ilgili riskler belirlenerek ve bazı yönlendirmeler yapılarak,  ömür boyu sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmasının temelleri atılabilir.

Nasıl bir dış fırçası ve macunu kullanılmalı?

Macunun çocuğun yaşına uygun seçilmesi çok önemlidir. Çocuklarda genellikle daha büyük yaş macunlarına yönelik bir heves oluyor. Buna izin verilmemeli. Çocuk çalkalamayı ve tükürmeyi öğrenene kadar macunsuz fırçalama veya fluorsuz macunlarla fırçalama yapılmalı.

Diş fırçası için önerim, yine yaşına uygun, fırça kafası büyük olmayan yumuşak – orta sert fırçalar kullanılmasıdır.

Diş fırçalamaya kaç yaşında başlanmalı?

Dişlerin çıkmasından itibaren dişler temizlenmelidir. Başlangıçta ıslak gazlı bezler de kullanılabilir. Daha sonra diş fırçasına geçilir.

Sağlıklı bir ağız ve diş yapısı için ne yapılmalı?

En küçük yaşlardan itibaren çocuğa ağız hijyeni ve doğru beslenme bilinci verilmeli, diş fırçalama anne-babalar tarafından desteklenmeli ve düzenli olarak diş hekimi kontrolü ve flüor uygulaması yapılmalıdır.

Ağızda oluşabilecek başlıca rahatsızlıklar neler? Bu rahatsızlıkların ileride sebep olabileceği başka sıkıntılar olabilir mi?

En önemli ağız hastalığı diş çürüğüdür. Bunu ikinci sırada dişeti hastalıkları takip eder. Her ikisi de sağlığı ciddi şekilde tehdit eden ve kişinin yaşam standardını aşağı çeken sorunlardır.

 

AĞIZ SAĞLIĞI İLE BESLENMENİN İLİŞKİSİ VAR MIDIR?

Kabaca şeker yoksa çürük de yok diyebiliriz, ilişki bu kadar kuvvetlidir. Dengeli, rafine şekerlerden uzak, kalsiyum yönünden zengin bir beslenme iyi fırçalanma ile desteklenirse, ağız sağlığının neredeyse garantisidir diyebiliriz…