İsrail yeniden İnsan Hakları Konseyi’nde

BM İnsan Hakları Konseyi ile Batı Şeria’daki yerleşim birimleri nedeniyle ilişkilerini kesen İsrail, yeniden Konsey’de yerini aldı

Dünya
31 Ekim 2013 Perşembe

BM İnsan Hakları Konseyi’ni Batı Şeria’daki yerleşim birimlerini inceleme kararı alması nedeniyle Mart 2012’den beri boykot eden İsrail, Konsey ile yeniden işbirliği yapma kararı alarak salı günü Cenevre’de yapılan Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) toplantısına katıldı.

İsrailli üst düzey bir yetkili, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bu kararı vermesinde ABD ve Alman hükümetlerinden gelen baskıların rolü olduğunu açıkladı. İsrail Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda İsrail’deki insan hakları  uygulamalarını ve Batı Şeria’da yaşayan sivil halkın İsrail ordusu tarafından zarar görmesini engellemek için alınan önlemleri kapsayan bir rapor hazırladı. 

Salı günü Cenevre’de gerçekleştirilen UPR toplantısı, İnsan Hakları Konseyi’nin, BM üyesi olan ülkelerdeki insan hakları uygulamalarını düzenli olarak inceleyen sistemin bir parçası. Toplantıya katılmaması halinde, İsrail UPR’yi boykot eden ilk ülke olacaktı.