“İsrail-AB ilişkileri zarar görebilir”

İsrail ile AB arasındaki anlaşmazlıklar giderilmediği takdirde her iki tarafın da ticari ve bilimsel yönden zarar göreceği belirtiliyor

Dünya
31 Ekim 2013 Perşembe

İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ze’ev Elkin, Reuters Haber Ajansı’na verdiği röportajda, “İsrail ile Avrupa Birliği arasındaki araştırma projeleri ve ticari ilişkiler, Yeşil Hattın ilerisinde yapılan yerleşim birimleri konusunda anlaşmaya varılmadığı takdirde, yeni AB yönetmelikleri uyarınca zedelenecek,” dedi.

Filistin Yönetimi’nin kendi sınırları içerisine katmak istediği bölge konusundaki anlaşmazlığın kasım ayı içerisinde giderilmemesi durumunda, AB’nin 2020’de bitmesi beklenen Horizon adlı milyonlarca dolar tutarındaki araştırma projesi olaydan olumsuz olarak etkilenecek.

Elkin,  taraflar arasında bir anlaşma sağlanmaması halinde İsrail’in bilim adamlarının büyük bir kaynaktan mahrum olurken, Avrupa’nın da İsrail’in elindeki know-how’dan mahrum kalacağını düşündüğünü bildirdi.

Aralarındaki tarihsel bağa rağmen İsrail ve Avrupa Birliği ilişkileri son dönemde, AB’nin, İsrail’in yaptığı yeni yerleşim birimlerine devam etmesinin Filistinliler ile yapılacak olası bir barışı engellediğini düşünmelerinden dolayı sorunlu hale geldi.