Artık barış getirsin

Filistin Yönetimi ile barış müzakerelerini sürdüren İsrail, süreç kapsamında cezaevlerinde bulunan 26 Filistinli tutukluyu daha serbest bıraktı. Ülkedeki tartışmalara rağmen, sürece bağlılığını göstermek isteyen İsrail, önümüzdeki aylarda da tutukluları serbest bırakmaya devam edecek

Dünya
31 Ekim 2013 Perşembe

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nun, İsrail ve Filistin Yönetimi arasında devam eden barış görüşmeleri çerçevesinde, 26 kişilik ikinci grubun listesini onaylamasının ardından mahkûmlar salı günü serbest bırakıldı. Serbest bırakılan mahkûmların hepsi cinayetten ve öldürmeye teşebbüsten hüküm giymişti.

Batı Şeria’ya gönderilen 21 mahkûmu, aralarında Filistin lideri Mahmud Abbas’ın da bulunduğu büyük bir kalabalık karşıladı. Abbas kalabalığa yaptığı konuşmada iki ay sonra üçüncü grubun da serbest bırakılmasını beklediklerini ve İsrail cezaevlerinde bulunan bütün Filistinli mahkûmların serbest bırakılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Serbest bırakılan diğer beş mahkûm da Gazze’ye gönderildi.

Serbest bırakılanlar arasındaki en can alıcı isimlerden biri olan Damouni Saad Muhammed Ahmed, 1990 yılında Gazze Şeridi’nde İsrail askeri Amnon Pomerantz’i vahşice öldürmekten hüküm giymişti. 

Serbest bırakılan bir diğer dikkat çekici isim de Filistin Kurtuluşu Halk Cephesi üyesi Massoud Issa Rajib Amer. Amer, 1993 yılında Filistin halkı ile İsrail halkı arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için Gazze’de bulunan genç avukat Ian Feinberg’i baltayla öldürmek suçundan cezaevindeydi.

Filistinli mahkûmların serbest bırakılmasını engellemek amacıyla, pazar günü Bayit Yehudi Partisi’nin Bakanlar Kurulu’na sunduğu tasarı 5 kabul oya karşılık 8 olumsuz oyla reddedilmişti.

İsrail, dört aşamada serbest bırakılacak 104 Filistinli mahkûmun 26’sını geçtiğimiz ağustos ayında serbest bırakmıştı.

 

ABBAS: BARIŞ İÇİN TEMEL KONULARI TARTIŞACAK ZAMAN VAR

Filistin lideri Abbas henüz sürecinin başında olduklarını söyleyerek barış görüşmelerinin tıkandığını reddetti

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Ortadoğu barış sürecinin İsrail medyasında yansıtılanın aksine, çıkmazda olmadığını açıkladı.

Abbas, Alman Deutsche Welle televizyonuna, “Müzakereler zor geçiyor ama henüz çıkmazda değil. Sürecin hâlâ başındayız ve çözümü zor konuları çözmek için yeterli zamanımız olacaktır,” dedi.

Abbas İsrail’in 1967 sınırlarına geri çekilmesi konusunda talebini yineledi.

İsrail Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Avigador Lieberman, İsrail radyosuna verdiği röportajda, Mahmud Abbas’ı barış sürecinde güvenilir bir ortak olarak görmediğini ve bu sürecin yürümeyeceğini düşündüğünü bildirdi.

Lieberman sorunun Filistin’in eğitim sisteminde yattığını, İsrail’in varoluş hakkını reddeden yazılı ve görsel medyanın öncelikle ortadan kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.