Sanatta kısa kısa : Argerich & Kremer birlikte çalacaklar

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, klasik müziğin iki dev solisti piyanist Martha Argerich ve kemancı Gidon Kremer’i İstanbul’da ilk kez birlikte ağırlıyor.

Tuna SAYLAĞ Sanat
31 Ekim 2013 Perşembe

Daire Sanat Sibel

Horada’yı ağırlıyor

Daire Sanat, 26 Ekim – 12 Aralık tarihleri arasında Sibel Horada’nın ‘Düşüş’ isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçı sergisinde, Madrid’de Plaza de Legazpi’de karşılaştığı bir heykelin yerinden ediliş hikâyesini irdeliyor ve bu noktadan hareketle kamusal alanın düzenlenmesi, toplumsal bellek ve kültürel miras üzerine bir tartışma başlatıyor. Sergi, Horada’nın heykel hakkındaki araştırmaları sonucunda topladığı verileri, Ocak 2013’de Matadero’daki rezidans projesi kapsamında paylaştığı projenin devamı niteliğinde.

www.dairesanat.com

 

Arik Levy’nin ilk kişisel sergisi Galerist’te

Galerist, sanatçı, teknisyen, fotoğrafçı, tasarımcı ve film yapımcısı gibi farklı nitelikleri taşıyan Arik Levy’nin ‘Etkin Doğa’ başlıklı İstanbul’daki ilk kişisel sergisini 8 Kasım– 7 Aralık tarihleri arasında konuk ediyor. 1988 yılında Avrupa’ya taşınan İsrail asıllı sanatçının günlük yaşamda varolan konulara, duygulara, sosyal kodlara ve tabulara yönelik hassasiyeti, insan yapımı doğaya doğru bir dönüşümü ortaya koyuyor. Sergi, Arik Levy’nin son dönemde ürettiği heykeller başta olmak üzere resim, desen, video ve enstalasyonlarını içeren bir seçki sunuyor. Sanatçı, bu sergisinde nesnelerin içindeki özneyi yansıtırken, izleyicinin kendi nesnelliğini sorgulaması ve duyumsaması için büyülü zeminler hazırlıyor. 

Contemporary İstanbul başlıyor

Türkiye’nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul, 7-10 Kasım tarihlerinde sanatseverleri İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ile İstanbul Kongre Merkezi’nde buluşturacak. Fuar, bu sene 650 sanatçı, 3000 eser, 21 ülkeden 96 çağdaş sanat galerisi ile beraber 70.000’den fazla ziyaretçiyi ağırlayacak. Sergilenen eserlerin yüzde ellisi Balkanlar, Kuzey Afrika, Doğu Akdeniz bölgelerinden, diğer yüzde ellisi ise Avrupa ve Amerika kıtasından seçki halinde sanatseverlere sunulacak. PG Art Gallery, fuara Jak Baruh, Reysi Kamhi, Kemal Tufan, Ayşe Wilson, Candaş Şişman, Günnur Özsoy gibi sanatçıların eserleriyle katılıyor. Joana Kohen tarafından kurulan genç sanatçı inisiyatifi Un-Known, Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı’na ZINE -2 ile Joana Kohen ve Lara Ögel’in yerleştirme ve performansları ile katkıda bulunuyor. Ayrıca CI Dialogues -‘Yeni medya: Sanatın geleceği, geleceğin sanatı’ konulu seminerler kapsamında 8 Kasım Cuma günü, saat 13.00 - 14.00 arasında Merve Hande Akmehmet’in moderatörlüğünde Eda Kehale Argun, Hasan Bülent Kahraman ve Leyla Alaton Türkiye’deki güncel sanat piyasasını değerlendirecekler.

www.contemporaryistanbul.com


30 yılı aşkın süredir birlikte gerçekleştirdikleri kayıtlar ve konserlerle sayısız etkinliğe imza atan ünlü sanatçılar, 26 Kasım Salı akşamı saat 20.00’de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, Sovyet besteci Weinberg’in en güzel sonatlarından ikisi ile keman-piyano repertuarının kilometre taşlarından Beethoven sonatlarını seslendirecekler. 

Henry Rousso ile tarihi onarmak

Fransa’nın 1940 ila 1944 yılları arasındaki Alman işgali döneminde Vichy yönetiminin Yahudilere karşı işlediği suçların dosyasını açması otuz yıl sürdü. 

Trajik olayların hafızalarda yer etme şekliyle ilgili sivil toplumun farklı temsilcileri tarafından gerçekleştirilen çok sayıda tartışma sonrasında, 1990’lı yıllardan günümüze Fransa’da bellek politikaları ile ilgili büyük ölçekli eylem ve araçlar hayata geçirildi.

İkinci Dünya Savaşı dönemindeki Yahudi tarihine adanmış bir müze olan Mémorial de la Shoah ve Anadolu Kültür, Fransız Kültür Merkezi ve Paris 8 Üniversitesi işbirliğiyle, İstanbul’da işte bu bellek çalışması ile ilgili bir dizi buluşma gerçekleştiriyor.

Fransa’nın saygın tarihçilerinden, Mémorial de la Shoah Müzesi Bilimsel Konseyi Üyesi ve ‘Vichy, Geçmeyen bir Geçmiş’ isimli kitabın yazarı Henry Rousso (Eric Conan ile- 1994), bu çerçevede Fransız Kültür Merkezi’nde 6 Kasım Çarşamba, saat 19.00’da gerçekleştirilen söyleşiye katılacak. Giriş ücretsiz olup simültane tercüme yapılacaktır.

www.ifturquie.org


LİGHT İN BABYLON PERA CAFE’DE

Pera Film’in İstanbul Uluslararası Göç Örgütü işbirliğiyle kasım ayında sunacağı kadın ve göç konusuna odaklanan Sınırdaki Kadınlar film programı kapsamında Light in Babylon grubu 6 Kasım Çarşamba saat 20.00’de bir konser verecek. Sokak müzisyenleri olarak ünlenen Light in Babylon grubu, kendi bestelerini seslendiriyor. Grubun solisti ve söz yazarı Michal Elia Kamal, İsrailli bir müzisyen. İranlı ailesi İslam Devrimi’nden duydukları endişeyle İsrail’e göçmüş. Michal, İsrail’de doğmuş olmasına rağmen İran kültür ve geleneklerinin sürdürüldüğü bir evde yetişmiş. Yaklaşık 4 yıldan beri de İstanbul’da yaşıyor. Michal’in bir özelliği şarkılarını antik İbranice ile söylemesi: “...eski İbranicede hislerimi daha derin aktarabiliyorum, günlük kullanılan İbranice bana basit geliyor,” diyor. Light in Babylon grubunun diğer üyeleri Metehan Çiftçi (santur) ve Michal’in eşi Julien Demarque (gitar).  www.peramuzesi.org

 

…EVVEL

Bahadır Gökay son dönem resimlerinde ‘Zamanın örtüsünü’ kaldırıp bizi Anadolu uygarlıklarının befli€i olan Anadolu medeniyetlerinin izlerini sürmeye davet ediyor. ‘Mekân’ ve bu mekâna ba€lı izler, imgeler, bulgular, gerçeklikler, parçalar ya da yerlefltirmeler yine bu mekânın vermek istedi€i düflüncenin / ileti’nin bir parçası ya da giderek kendisi oluyor, mekâna ait iz-imgeler sanatçı yorumu ile görselleflirken anlamı oluflturan ve taflıyan asıl elemanlar haline dönüflüyor. Bahadır Gökay’ın ‘…EVVEL’ sergisi ile yaptı€ı tam da bu… Sanatçının eserleri 9 Kasım - 3 Aralık tarihleri arasında Bebek’teki Almelek Sanat Galerisi’nde görülebilir.

 

CRR’de Drom- Fenicia Dans Topluluğu

Drom, kelime anlamıyla Romanların dilinde ‘yol’ anlamına gelir. Flamenko severleri bir araya getirecek Drom - Fenicia Dans Topluluğu, 7 Kasım’da CRR Konser Salonu’nda hayranlarını büyüleyecek. Ahırkapı Roman Müzisyenleri ile Manuel Reyes’in konuk sanatçılar olarak katılacakları gösteride Drom, Flamenko dansının temellerine inerek Hindistan’dan Endülüs’e kadar süren Romanların yolculuğunu dans diliyle anlatacak. Yüzyıllar boyunca dünyanın bir köşesinden diğerine süren bu renkli yolculuğa siz de tanık olun.

‘10 UNDER 40’

 

Sanatın çeşitli disiplinlerinden yararlanarak ürettiği işleriyle, günümüz sanatının en güçlü ve çarpıcı örneklerine imza atan 40 yaş altı on sanatçı, 31 Ekim - 7 Aralık tarihlerinde ‘10 Under 40’ adlı grup sergisiyle ISTANBUL’74’ün Karaköy’deki sanat mekânında sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Farklı kıtalardan 10 sanatçının katılacağı grup sergisinde yer alacak olan işler; resimden videoya, fotoğraftan heykele ve karışık teknik yerleştirmeye uzanan geniş bir yelpazeye yayılıyor. Idris Khan, JR, Diana Al-Hadid, Angel Otero, Robin Rhode, Takuro Kuwata, Mehmet Ali Uysal, Gözde İlkin, Natalie Frank ve Volkan Aslan’ın yer aldığı grup sergisi, Isabella İçöz’ün küratörlüğünde düzenleniyor. Açılış, 31 Ekim Perşembe günü sanatçının konuşmasıyla gerçekleşecek. 

CHAMBAO İş Sanat’ta

Adını Güney İspanya’da deniz kenarında güneş ve rüzgârdan korunmak için kurulan çadırlardan alan Chambao, geleneksel flamenkoyla chill out’un birleşiminden doğan İspanya’ya özgü ve de kozmopolitliği vurgulayan özgün bir sound’a sahip.  2002’de çıkan ilk albümleri Flamenco Chill’den sonra tüm dünyada hızlı bir şekilde hayran kitlesi artan Chambao’yu 12 Kasım’da İş Sanat’ta dinleyebilirsiniz.

www.almelekartgallery.com

Nadia Arditti Şikago SOFA’da

Genç sanatçı ve tasarımcıların ortak palatformu Armaggan Art&Design Gallery, 31 Ekim- 3 Kasım tarihleri arasında bu yıl 20. Kez düzenlenen dünyanın saylıı sanat etkinliklerinden Şikago SOFA (Structural Objects and Functional Art) Fuar’ına 10 sanatçı ile katılıyor. Nadia Arditti’nin heykelleri de bu kapsamda sergilenecek. Aslı Kutluay, Dinçer Güngörür, Derya Özparlak, Pembe Hilal Tüzüner,  Semra Özümerzifon, Camekan, Dilek Aydıncıoğlu, Ayşegül Kırmızı, Meral Değer katılan diğer sanatçılar.

www.armaggangallery.com