Macaristan antisemit imajını silmek için reklam kampanyası başlattı

Macaristan Hükümeti ülkenin Batı’da ve ABD halkı gözündeki antisemit imajını silmek için New York’un başarılı reklam ve halkla ilişkiler uzmanı Burston-Marsteller ile anlaştı.

Dünya
25 Ekim 2013 Cuma

Macaristan, ülkedeki  aşırı sağcı parti Jobbik ve II. Dünya Savaşı sırasında sınır dışı ettiği yaklaşık 450.000 Yahudi vatandaşı dolayısı ile başta ABD olmak üzere batı ülkelerindeki Yahudilerin gözünde antisemit bir ülke olarak görülüyor.

450.000 Yahudi’nin birçoğu savaş sırasında gönderildikleri Nazi ölüm kamplarında katledilmişlerdi.

Macaristan Hükümeti son zamanlarda antisemit söyleme karşı yaptığı faaliyetler ile dikkat çekiyor.

Son olarak Hükümet, Yahudilerin ülkeden sınır dışı edilişinin 70. yılı olacak 2014’ü ‘Holokost’u Anma Yılı’ olarak ilan etti. 

Başbakan Yardımcısı Tibor Navracsics, ekim ayı başında Budapeşte’de ‘Yahudi Hayatı ve Antisemitizm’ adlı konferansta yaptığı konuşmada Macar Hükümetinin Holokost’ta öldürülen Yahudilerden dolayı suçlu olduğunu kabul etmişti. 

Ancak, ADL’nin (İftira ve İnkar ile Mücadele Birliği’) uluslararası ilişkilerden sorumlu Direktörü Michael Salberg, Macaristan Hükümeti’nin yetkililerinin sözlerine şüphe ile yaklaşıyor.

Salberg şöyle konuşuyor: “Tarihi gerçeklerin kabul edilmiş olması elbette olumlu ancak, önemli olan siyasilerin bu ırkçılık karşıtı politikalarını toplumun tüm kesimlerine iletebilmeleri, ve ülkedeki sivil toplum örgütlerinin bu konuda emek ve çaba sarf etmesi. O zaman gerçek demokrasiye ulaşılır.”