İranlı Parlamenter: %20 zenginlikteki uranyumdan fazlasına ihtiyaç yok

İranlı Parlamenter Hüseyin Nakvi basına yaptığı açıklamada Tahran’ın enerji üretmek için hali hazırda yüzde 20’lik Uranyumu elde ettiğini bundan fazlasına ihtiyaç olmadığını belirtti.

Dünya
25 Ekim 2013 Cuma

Nakvi’ resmi olarak İran Hükümeti’nin sözcüsü olmasa da  açıklamaları Batılı otoritelerin anında dikkatini çekti ve parlamenterin beyanı Tahran’nın anlaşma yolunda verebileceği  yeni bir ödünü olarak yorumlandı. 

Aynı zamanda İran Meclisi sözcüsü olan Nakvi’nin sözleri ICANA (Nükleer Silahların Kaldırılması için Uluslararası Kampanya- ABD Şubesi) ’nin internet sitesinde anında yer bulmasına rağmen İran’ın uranyum zenginleştirmeden vazgeçip geçmeyeceği hakkında bir yorum yapılmadı. 

Batılı güçler ile Iran arasındaki nükleer konuda yapılan tartışmaların odak noktasını uranyum zenginleştirmesi oluşturuyor.

Batı ve İsrail, İran’ın uranyum zenginleştirmesini durdurmasını talep ederek, yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyumun sadece bomba yapımında kullanıldığına dikkat çekiyorlar. 

Teknik olarak enerji üretmek için düşük yoğunluklu uranyum yeterli olurken bomba yapmak için yüksek yoğunluğa sahip zenginleştirilmiş uranyum gerekiyor.