Hamas’tan asker kaçırma tehdidi

Hamas, Gilad Şalit’in serbest bırakılmasının ikinci yıldönümünde Şlistinli mahkûmların serbest bırakılmaması halinde asker kaçırma olaylarının devam edeceğini duyurdu

Dünya
24 Ekim 2013 Perşembe

İsrailli asker Gilad Şalit’in anlaşmalı olarak serbest bırakılmasından iki yıl sonra Hamas, daha fazla asker kaçırabileceği konusunda İsrail’i uyardı. Hamas, Şalit’i İsrail hapishanelerinde bulunan 1.027 Şlistinli mahkûmun serbest bırakılmasına karşılık ülkesine iade etmişti. Hamas üst düzey yetkililerinden Izzat al-Rishq, “Düşman hapishanelerinde Şlistinli mahkûmlar bulunduğu sürece, Gilad Şalit kaçırılan ne ilk ne de son İsrailli askeri olacak,”açıklamasını yaptı.

İsrail Radyosu’nun haberine göre, bu açıklama 2011 yılında, 1.027 Şlistinli mahkûmun serbest bırakılmasına karşılık Hamas’ın, İsrailli asker Gilad Şalit’i serbest bırakmasının ikinci yıldönümü olması nedeniyle yapıldı.

Hamas, aynı gün resmi internet sayfasında Şlistinli mahkûmların serbest bırakılmalarının kendileri için öncelikli olduğunu ve bu sorunu çözmek için her türlü yola başvurmaya hazır olduklarını belirten bir mesaj yayınladı. Öte yandan İsrail, bir telefon kampanyası başlatarak, Gazze’de yaşayan halka Hamas’ın bölgede gerekli olan hiçbir hizmeti sağlayamadığı mesajını iletti. Sesli mesaj kaydında, “İsrail ordusu olarak Gazze’de yaşayan halkı, terörist örgüt Hamas’la iletişime geçmemesi, işbirliği yapmaması ve emirlerine uymaması konusunda uyarıyoruz. Hamas’ın milyonlarca doları, yapılanma, sağlık ve eğitim yerine İsrail’e karşı terörist saldırılar gerçekleştirme amacıyla tünellere harcadığı bilinmelidir,” ifadeleri yer aldı.