Tenis’te hedef 2016!

Türkiye Tenis Federasyonu (TTF) Başkanı Osman Tural, Türkiye’de yaklaşık 900 kort bulunduğunu ve bu sayının çok düşük olduğunu belirterek, tenisin yaygınlaşması için herkesin ücret ödemeden, üye olmadan tenis oynayabileceği kort sayısının artması gerektiğini söyledi.

Spor
23 Ekim 2013 Çarşamba

Tural, İstanbul’un 22-27 Ekim tarihlerinde üst üste 3. ve son kez ev sahipliği yapacağı sezon sonu turnuvası TEB BNP Paribas WTA Championships öncesinde AA muhabirinin sorularını cevapladı. Türk halkının tenise yaklaşımından kısa ve uzun vadedeki hedeşerine, birlikte spor yaptığı ünlü isimlerden beğendiği tenisçilere kadar birçok şey paylaşan Osman Tural, yöneltilen sorulara şu yanıtları verdi:

Göreve geldiğinizde “Tenis zengin sporu değil” demiştiniz. Tenisin, üst düzey sosyo-ekonomik statüdeki kimseler tarafından oynandığı algısında bir değişim yaşandı mı?

Bu algının değiştirilmesi bir-iki yılda olacak bir şey değil. Bununla ilgili anlayışın değişebilmesi için altyapı uygun hale gelmeli. Uyguladığımız projelerle dediğimiz şeylerin gerçekleşmesi yolunda çaba gösteriyoruz. Bu konuda, çocukları tenisle buluşturmak için sokak tenisi projesini gerçekleştirdik. Vatandaşlar tenis oynayabilmesi amacıyla tüm valilikler ve belediyelere yazı göndererek, bundan sonra yapılacak her türlü spor kompleksinde mutlaka birer ikişer tenis kortu da koyulmasını talep ettik.

Türkiye’de tenisin, yalnızca kulüplerde oynanabileceği yönünde bir algı var. Tenisin gelişmiş olduğu ülkelerde ise kulüplerin yanı sıra vatandaşın parklar ve oyun alanlarında tenis oynama imkânı da mevcut. Bu zaman alacak. İlk etapta “Bunu yaptık, şunu yoluna koyduk” diyemiyoruz ama daha önce sadece adı olan il temsilciliklerimiz faal şekilde tenisle ilgilenmeye başladı. Zaman içinde bu daha da gelişecek.

Türkiye’de ne kadar kort olduğuna dair bir envanter çıkardık. Şu an 177 asfalt ve halı karışımı, 202 beton, 263 akrilik kaplama, 157 toprak olmak üzere 799 açık, 16 asfalt, 23 beton, 58 akrilik olmak üzere 99 kapalı kortumuz var. Yani 900 civarı kortumuz var ve bu sayı çok az. Yaygınlaşma için herkesin ücret ödemeden, üye olmadan tenis oynayabileceği kort sayısının artması lazım.

Kısa ve uzun vadedeki planlarınızdan biraz bahseder misiniz? “Evet, başarılıyız” diyebilmek için ne yapmanız gerekiyor?

Performans tenisinin gelişimi için Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın (GSB) belirlediği ilkeler çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlıkla ortak yürüttüğümüz olimpiyatlara destekle ilgili bir proje var. Proje kapsamında olimpiyatlara hazırlanacak ya da olimpiyatlara hazırlanacak tenisçilerin tespiti için kullanılacak 5-6 merkez kurmayı planlıyoruz.

2014’te olimpiyat merkezlerinin faaliyete geçip, bölgesel merkezler kurup, arazideki çocukları tespit edip, il il tarama gerçekleştirip, okullarla da işbirliği içinde çocuklara, bu merkezlerde tenis eğitimi verebilmek istiyoruz. Merkezler için İzmir, Trabzon, Mersin, İstanbul ve Ankara’yı düşünüyoruz.

2016’ya kadar ilk 100’de iki erkek, dört tane de kadın, ilk 50’de de bir erkek ve bir kadın sokacak şekilde program çerçevesinde ilerliyoruz. 2020’de ise İlk 100’de dört erkek, beş kadın sporcumuzu görmek istiyoruz. Bunu yapabilmek için yeriniz ve antrenörünüzün olması lazım. Ha dediğinizde olacak bir şey değil. Şu an hoca arıyorum ama bulamıyorum mesela. Üst seviyede çok fazla antrenörümüz yok. Var olan hocalar da iki çocuğumuzla çalışıyor.

Uluslararası düzeyde Türkiye’yi temsil eden tenisçilerin bir türlü aşamadığı bir eşik var sanki. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Milli tenisçilerin o eşiği geçmesi kolay değil. O eşik, aile, antrenör, kulüp ve tenisçinin birlikte aşabileceği bir sınır. Bunun için ülkede tenis geleneği olması lazım. O gelenekle o sınır aşılacak. Çağla (Büyükakçay), en son 151’inciydi, Marsel (İlhan), ilk 100’e girmişti ama şu an 175’inci sırada.

Profesyonel tenisçi sayımız çok az. İlk 300 için yarışan tenisçi sayınız bir elin parmakları kadarsa o çocukların, o mücadeleyi gösterip üst sıralara çıkma şansı çok fazla değil.

Mesela İpek (Soylu) iyi gidiyor ama onun yaş grubunda kendisini zorlayacak birkaç sporcumuz daha olsa İpek, çok daha farklı sonuçlar alabilir. Yıldızlar kategorisinden gelen sporcularımız var. Burada yapmamız gereken her yaş grubundan 5-6 iyi tenisçiyi alarak profesyonellik yönünde hem mental hem de Şziksel açıdan iyi antrenörlerle çalıştırmalıyız.