Ban Ki-Moon: Amerikan Yahudileri BM’de iz bırakmaya devam ediyor

Dünya
23 Ekim 2013 Çarşamba

BM Genel Sekreteri New York’ta katıldığı ABD Yahudi Organizasyonları gala yemeğinde Amerikan Yahudilerine BM’ye verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti

Amerikan Yahudi Organizasyonları Başkanları Konferansı’nın 50. yıl gala yemeğinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da konuşmacılar arasındaydı. Ki-Moon, New York’ta yaptığı konuşmada Amerikan Yahudilerini adaletsizliğe karşı mücadelede, BM’nin yanında olmasından dolayı takdir etti.

Ki-Moon konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Barış ve insanlık onurunun peşinde olan ABD Yahudileri bizimle ortak amaç ve eş idealleri paylaşıyor. Fırsatlar döneminde yaşamamıza rağmen güncel tehdit ve zorluklar ile çevrelenmiş durumdayız. Hiçbir Yahudi, Müslüman veya başka herhangi bir inancı paylaşan hiçbir birey inancı sebebiyle hedef alınmamalı, acı çekmemeli.”

Ki-Moon, “Antisemitizmin 21. yüzyılda yeri yoktur. Böyle bir ayrımcılığa izin vermenin bedeli çok ama çok yüksektir,” diyerek konuyla ilgili düşüncelerini belirtti. Genel Sekreter, İsrail-Şlistin arasında tekrar başlayan görüşmeleri de ‘tehlikeli bir durağanlıktan sonra gelen hoş bir adım’ olarak değerlendirdi. Ayrıca yaklaşmakta olan Kristal Gece ve Auschwitz’in kurtuluş yıldönümlerine de değinerek, BM’nin görevinin bu tarz dehşet verici olayların bir daha yaşanmasını önlemek olduğunu hatırlattı.

ABD Başkanı Barack Obama da önceden kaydedilmiş bir video ile mesajlarını ilettiği gecede ABD eski Başkanı George W. Bush da bulunuyordu.  

Sürpriz bir şekilde yemeğe katılan Bush, “İran’ın barışçıl niyetlerine, aksi ispatlanmadıkça inanmam mümkün değil,” açıklamasını yaptı.

Bush ayrıca ABD’nin olaylara dikkatli bir şekilde yaklaşması gerektiğini ve İran’daki hükümet şekli değişmedikçe, İran’ın İsrail’e yaklaşımının değişmeyeceğini ifade etti.