Rabin’in torunundan Netanyahu’ya ‘barış yap’ çağrısı

Suikaste kurban giden İsrail eski Başbakanı Yitzhak Rabin’in torunu İsrail’e barış getirmesi için Başbakan Netanyahu’ya çağrıda bulundu

Dünya
23 Ekim 2013 Çarşamba

Büyükbabası Yitzhak Rabin’i 4 Kasım 1995’te barış için düzenlenen bir gösteri sırasında Yigal Amir isimli aşırı sağcı radikal bir İsrailli’nin gerçekleştirdiği suikast sonucu kaybeden Yonatan Ben-Artzi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya çağrıda bulunarak devam etmekte olan barış görüşmelerinde kendisine sunulan fırsatı değerlendirmesini ve İsrail-Şlistin arasındaki anlaşmazlıklara bir son vermesini istedi.

Rabin’in 18. ölüm yıldönümü nedeniyle Tel Aviv’deki Rabin Meydanı’nda on binlerce insan toplandı. Gösteride konuşan Rabin’in torunu Ben-Artzi, “Yıllar sonra ilk kez, barışı hayata geçirmek ve hem İran hem de Şlistin’le olan anlaşmazlıklara son vermek için fırsatınız var. Tüm bunlar uluslararası toplumun da desteği ve teşviğiyle mümkün oluyor,” dedi.

“Demokrasi için müdadele ederken cinayete kurban gitti” yazılı pankartların yer aldığı gösteriye İsrailli izciler de katıldı. Gösteri alanında Rabin’in politikaya atılmasından suikastine kadar geçen süre içindeki önemli olaylara ve kesitlere yer veren fotoğraf sergisi de yer aldı. 

Rabin suikast sonucu yaşamını yitirdiğinde Netanyahu muhalefet partisi lideriydi ve Rabin’in o zamanki Şlistin Lideri Arafat ile 1993’te imzaladığı  Oslo Anlaşması’nı şiddetle eleştirmiş ve suikastten yalnızca birkaç ay önce Rabin hükümetine karşı düzenlenen gösterilere katılmıştı.  İsrail halkının bir bölümü Netanyahu’yu, Rabin’e karşı şiddetin kışkırtılmasında rol oynadığı gerekçesiyle suçlamıştı.