Roma Holokost’u anarken, Papa antisemitizme karşı uyardı

Papa Francis, Romalı Yahudilerin Auschwitz’e sürgün edilmesinin 70. yıldönümü yaklaşırken antisemitizmin canlanmasına karşı dikkatli olma çağrısı yaptı

Dünya
23 Ekim 2013 Çarşamba

Papa Francis, Vatikan’da cuma günü Roma Hahambaşısı Riccardo Di Segni ve İtalyan Yahudi liderlerinin katıldığı bir toplantıda antisemitizme karşı dikkatli olunması için uyarıda bulundu.

Papa Francis, 1943 sürgününü anmak için yapılan törenlerin ‘tedbirli ve uyanık’ olmanın önemini kendilerine tekrar hatırlattığını, Roma’da ve tüm dünyada antisemitizme her koşulda karşı olacaklarını vurguladı.

16 Ekim 1943’te binden fazla Romalı Yahudi Naziler tarafından sürgün edilmiş, ancak 16 kişi hayatta kalmayı başarabilmişti. Yahudilerin Roma’da iki bin yıldan fazla bir süredir yaşadığını hatırlatan Papa, ‘’Bu süre, zaman zaman yanlış anlaşmalar ve adaletsizliklerle gölgelenmiş olsa da, yıllardır gelişen kardeşçe ilişkiler de aynı tarihin bir parçası olmuştur,’’ dedi.

Papa Francis, II. Dünya Savaşı döneminde Papa olan Pius’un Yahudilerin katliamına göz yumduğu iddialarına birçok Katolik kurumun Yahudilere Holokost sırasında yardım ettiğini hatırlatarak cevap verdi. Papa, “Bir Hıristiyan’ın antisemit olması çok büyük bir çelişkidir. Hıristyanların kökleri Yahudiliktedir ve bir Hıristiyan antisemit olamaz. Tüm insanların kalplerinde ve hayatlarında antisemitizm yok olmalıdır,’’ dedi.