Türkiye´de Holokost eğitimi

Holokost anma ve eğitim konusunda uluslararası IHRA organizasyonunun gözlemci üyesi olan Türkiye, Kanada’daki genel kurul toplantısında bu alanda yapılacak çalışmaları anlattı. Organizasyonda Türkiye’yi temsil eden Büyükelçi Ertan Tezgör, bir konuşma ile bu alanda yaptıkları çalışmaları anlatırken yeni başlayacak bir projenin de bilgisini verdi. İsrail’deki Yad Vaşem Müzesi’nin katkılarıyla gerçekleşecek yeni çalışmada, Türk akademisyen ve araştırmacılar Holokost’u öğretmek konusunda eğitilecek. Bu ay sonunda başlatılması beklenen çalışmada ilk etapta yaklaşık 20 akademisyen yer alacak.

Dünya
23 Ekim 2013 Çarşamba

Holokost eğitimi konusunda yapılabilecek uluslararası çalışmaları gündeme getirmek için organize edilen IHRA, genel kurulunu Kanada’da gerçekleştirdi. Organizasyonun gözlemci üyesi olan Türkiye de, Büyükelçi Ertan Tezgör aracılığıyla bu alanda yaptığı çalışmaları paylaştı.

Uluslararası Holokost Anma İttifakı (The Internetional Holocaust Remembrance Alliance –IHRA), ikinci yarı yıllık toplantısını 6-10 Ekim tarihleri arasında Kanada’nın Toronto şehrinde gerçekleştirdi. İttifaka üye 31 ülkenin yanı sıra toplantıya aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dört gözlemci ülke katıldı.

Katılımcıların aralarında düzenlediği panel ve workshop’larda, Holokost’un çağdaş politik bir konu olarak nasıl ele alınması gerektiği masaya yatırılırken tüm katılımcılar Holokost eğitimi, anması ve araştırması konusundaki çabalarını arttırma konusunda fikir birliğine vardılar.

Toplantıda Büyükelçi Ertan Tezgör de bir konuşma yaparak, İHRA’nın gözlemci üyesi olan Türkiye’nin son dönemlerde Holokost eğitimi konusunda neler yaptığını katılımcılarla paylaştı.

Türkiye’nin IHRA’nın Stockholm Deklarasyonu kapsamında çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Büyükelçi Tezgör, son bir yıl içinde bu kapsamda bazı projelerin sonuçlandırıldığını, bazı yeni projelere de başlanıldığını belirtti.

Türkiye’de ocak ayında Holokost kurbanları için Ortaköy Sinagogu’nda bir anma töreni düzenlendiğini hatırlatan Tezgör, ayrıca Ortaköy’ün Yahudi, Hıristiyan ve Müslümanlar için ibadet yerlerini bünyesinde barındıran özel bir yer olduğuna dikkat çekti.

Aladdin Projesi ile verimli bir işbirliğine devam ettiklerinin altını çizen Türk elçi bu organizasyonun koordinasyonu ile yapılan etkinlere de değindi. “Uluslararası Yaz Üniversitesi Kültürlerarası Liderlik programı, 53 öğrencinin katılımıyla, temmuz ayında Türkiye’de gerçekleşti. Türk, Mısırlı, İranlı, İsrailli, Ürdünlü, Lübnanlı ve Suriyeli öğrenciler, bu program kapsamında antisemitizm, 20. yüzyıl Avrupa’sında yaşanan ihtilaf ve soykırımların sebepleri ve Avrupa toplumlarının günümüzde karşı karşıya kaldığı zorluklar hakkında derslere girdiler.”

Aladdin Projesi’nin önümüzdeki günlerde de İstanbul’da Holokost ve eğitimi üzerine paneller ve seminerler düzenleyeceğini duyuran Büyükelçi Tezgör, bu etkinliklere akademisyen ve araştırmacıların yanı sıra Türk Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yetkililerin de katılacağını vurguladı.

IHRA Başkanı Dr. Mario Silva’nın bu etkinlikler kapsamında Türkiye’ye geleceğini de dile getiren Tezgör, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Dr. Silva’nın Holokost eğitimi semineri için İstanbul’da bizlerle olacağını bilmek mutluluk verici. Tabii ki bizler, Dr. Silva’nın Türkiye ziyareti için ayrı resmi bir program hazırlıyoruz. Bu program dahilinde Ankara’ya da gelecek olan Dr. Silva bizim bakanlıklar arası IHRA toplantımıza da katılacak ve nefret söylemine karşı kanun çalışmalarımız başta olmak üzere, diğer çalışmalarımız hakkında bilgi sahibi olacak.”

Son olarak Yad Vaşem ile Aladdin Projesi’nin katkılarıyla ekim ayının sonunda başlayacak bir projenin bilgisini paylaşan Ertan Tezgör, 15 aylık bir süreçte, yaklaşık 20 Türk akademisyenin ve araştırmacının Holokost eğitimi konusunda eğitileceğini açıkladı. Türk IHRA delegasyonunda yüksek eğitimden sorumlu üye Prof.Umut Uzer’in bu projenin koordinasyonunda Yad Vaşem ile işbirliği yaptığını belirtti.

Büyükelçi Ertan Tezgör, konuşmasının sonunda Türkiye olarak Auschwitz-Birkenau Vakfı’ndan gelen talebe bir kez daha olumlu yanıt verdiklerini ve Auschwitz’in korunmasına katkıda bulunmak için ikinci kez bağış yaptıklarını duyurdu. Katılımcılar, Büyükelçi Ertan Tezgör’ün açıkladığı gelişmeleri olumlu karşılardılar.