Hintli Yahudi kabile İsrail’de

Bnei Menashe adlı Hintli kabileye, bazı ritüellerinin Yahudilikle benzerlik göstermesi sebebiyle İsrail’e aliya izni verildi

Dünya
23 Ekim 2013 Çarşamba

Bnei Menashe adlı kayıp Hintli kabile sadece Yahudiliği andıran ritüelleri ve atalarının Yahudi olduklarına inanmaları nedeniyle bazı politikacıların şüpheli yaklaşımlarına rağmen İsrail’e aliya yaptı.

İsrail eski İçişleri Bakanı Avraham Polaz, Hint kökenli Bnei Menashe topluluğunun Yahudi olduklarına dair iddialarının kandırmacadan ibaret olduğunu ve topluluğun Yahudilikle alakaları olmadığını ileri sürerek on yıl önce bu topluluğun aliya isteğini geri çevirmişti.

Bnei Menasheler İsrail vatandaşlığına geçmek isteyen ilk topluluk değil. Onlardan önce, ataları Yahudi olan ancak zaman içinde Hıristyanlığı benimsemiş Etiyopyalı Falaşalar 2000’li yılların başında devlet teşviki ve Yahudi Ajansı’nın (The Jewish Agency) desteği ile İsrail’e getirilmişti.

Beni Menashe topluluğu ise devlet desteği olmadan, bir sivil toplum kuruluşu olan Shavei İsrail tarafından kaybolan geçmişlerini, Yahudi kimliklerini ve aidiyetlerini geri kazanmak amacıyla İsrail’e getirildi.

Shavei İsrail adlı kurumun kurucusu, tutucu bir yazar ve Netanyahu’nun eski sağ kollarından biri olan Michael Freund, İsrail’e olan bu göçü neredeyse tek başına üstlendi. Kurum, Hindistan’daki topluluğa Yahudi eğitimi sağlayarak onların Ortodoks geleneklerine göre Yahudiliği benimsemelerine destek verdi ve onları İsrail’de Batı Şeria bölgesine yerleştirdi.

2004 yılında kurulan Shavei İsrail, şimdilerde Yahudi soyundan gelen Avrupalı, Güney Amerikalı ve Çinli gruplarla işbirliği yapıyor. Mevcut Shavei elçileri İspanya, Portekiz, Brezilya, Polonya, İtalya ve Hindistan olmak üzere nüfusu çok olan dünyanın önemli ülkelerine dağılmış durumda.