Geçmişle hesaplaşma sergisi

25 Ekim ile 15 Aralık tarihleri arasında , Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür Ekibi tarafından İstanbul’daki Tarihi Tütün Deposu’nda düzenlenecek ‘Bir Daha Asla’ adlı sergi, sekiz ülkenin geçmişi ile hesaplaşma sürecini konu ediniyor.

Dünya
21 Ekim 2013 Pazartesi

Bir Daha Asla, devlet başkanlarının temsil ettikleri toplumlar adına mağdurlardan nasıl özür dilediklerini fotoğraf, belge ve belgesellerle anlatan sıra dışı bir sergi. 

Almanya’dan Srebrenista’ya, Şili’den Cezayir’e yakın tarihte işlenmiş insanlık suçlarını  anlatan sergi için Açık Toplum Vakfı Başkanı İshak Alaton şöyle dedi:

“Kendimizi toplumun, fikir önderlerinin, karar vericilerin yerine koyma imkânımız yok. Ama hepimizi yeniden düşünmeye davet etmek istiyoruz. Açık sözlü olalım... 1915 tartışması, 6-7 Eylül olayları, 12 Eylül’ün insanlık dışı uygulamaları, şu günlerde çok yoğun tartıştığımız ‘Barış Süreci’ne giden yolda yaşanan hatalar titizlikle irdelenmesi ve devlet tarafından uzlaştırıcı adımlar atılması gereken konular.”

Sergide yakın tarihin insanlık suçlarının ve özür süreçlerinin konu edildiği 8 ülke ise şunlar: ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Avustralya, Şili, Sırbistan ve Bulgaristan. 

Sekiz ülkenin tarihlerinde işledikleri insanlık suçlarını ve özür süreçlerini anlatan sergideki resim ve belgeleri içeren bir kitap da çok yakında İletişim Yayınları tarafından basılıp satışa sunulacak.