Braille matematik Kodunun mucidi öldü

Görme engellilerin kullandığı Braille matematik kodunu geliştiren matematikçi Abraham Nemeth 94 yaşında kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti. Nemeth 1918 yılında dünyaya geldiğinde doğuştan görme engelliydi. Körler okulunda ilk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra, görme engelli olduğu için matematik okuyamayacağı söylendi. Colombia Üniversitesi’nde psikoloji okuyan Nemeth, Braille’in 1821 yılında körler için hazırladığı alfabeye benzer bir matematik kodu geliştirdi. Nemeth 30 yıl çalıştığı Detroit Üniversitesi Matematik Bölümü’nden ordinaryüs profesör olarak emekli oldu.

İzzet BONOFİYEL Diğer
9 Ekim 2013 Çarşamba

Haftanın Sayıları

%93 Belçika’da internetten yapılan üzerinden yapılan alışverişlerde kredi kartı kullanım oranı

2s.03dk.23sn Kenyalı atlet Wilson Kipsang’ın Berlin Maratonu’nda kırdığı yeni dünya rekoru

Hindistan’ın füze denemesi 

Hafta başında Hindistan Chandipur test sahasında nükleer başlıklı Prithvi-II füzesinin denemesini başarıyla yaptığını duyurdu. Karadan karaya 350 km menzili olan bu füze Hindistan Savunma Araştırma ve Geliştirme Organizasyonu’nun tamamen kendi imkânlarıyla geliştirildi.  Füzenin ilk denemesi 2003 yılında yapılmıştı. Prithvi-II füzesi gelişmiş manevra kabiliyeti ile öne çıkıyor. 

Kerry’den Kongre’ye çağrı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Endonezya’da Ekonomi Liderleri Toplantısına katıldı. Kerry buradan Kongre’ye hükümetin kısmen kapanmasına son vermesi ve bu durumla dünyaya verdiği mesaj hakkında derinlemesine düşünmesi çağrısında bulundu. ABD’nin hükümetin kısmen kapanması sırasında sorumluluklarını yerine getirmeyi sürdüreceğinin sözünü veren Kerry, “Bu siyasi ahmaklık döngüsünü arkalarında bıraktıklarında, dünyanın saygı duyacağı ve parçası olmak isteyeceği yola geri döneceklerini” ifade etti ve hemen buna son vermeleri çağrısında bulundu. 

Klasik Londra taksileri şimdi Avustralya’da

Londra’nın klasik taksileri önümüzdeki günlerden itibaren Avustralya caddelerinde görülmeye başlayacak. The London Taxi Company isimli firma deneme amaçlı olarak birkaç aracını Perth’e gönderdi. Tek farkı bu araçların Londra’daki gibi siyah değil Perth güneşini yansıtması için beyaz olması olacak.  Deneme başarılı sonuçlanırsa daha fazla aracın gönderilmesi planlanıyor. 

Olimpiyat ateşi rüzgâra yenik düştü

Bir hafta önce Yunanistan’da yakılan olimpiyat ateşi pazar günü Moskova’ya ulaştı. Elinde meşale ile Kremlin’e doğru koşan sporcu bir rüzgâr tüneline yakalandı ve ateş söndü. Yol üzerinde duran birisi tarafından bir çakmakla yakılan meşale yeniden ateşlendi. Önümüzdeki birkaç gün olimpiyat meşalesi, yüzlerce sporcuyla birlikte Moskova’da kalacak. Önümüzdeki günlerde Rusya’yı dolaşacak olan Olimpiyat ateşinin 7 Şubat 2014’te yapılacak olan açılış töreninde Sochi’ye varması planlanıyor.

ÇIKAN

SpaceX, Falcon 9 isimli test roketini uzaya gönderdi.

İNEN

NASA 55. yıldönümünde geçici olarak kapandı. 

Haftanın Sözü

Beyaz Saray’ın Cumhuriyetçi Sözcüsü John Boehner hükümetin ‘kapanması’ hakkında “Bu konu Cumhuriyetçiler ile ilgili değil, ABD halkına adalet sağlamakla ilgili,” dedi.

Haftanın karikatürü