İsrailli milletvekilleri Abbas’ı eleştirdi

Psagot’ta gerçekleştirilen terör saldırısı sonrasında İsrailli milletvekilleri Filistin yönetimini eleştirdi. Sağ kanattan bazı milletvekilleri de barış görüşmelerinin durdurulmasını talep etti

Dünya
9 Ekim 2013 Çarşamba

İsrailli bazı milletvekilleri haftalık kabine toplantısında, cumartesi günü Psagot’ta yaşanan terör olaylarını tartıştı. İsrail Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz, olayla ilgili olarak Filistin Lideri Mahmud Abbas’ı eleştirdi. Katz, “Abbas bir yandan barış süreci ile ilgili açıklamalar yapıyor bir yandan da yönettiği El Fetih örgütü ile bağlantılı bir grup terör saldırılarına devam ederken durdurmak için hiçbir şey yapmıyor. Bu durum barış görüşmeleri açısından hiç iyi değil,” açıklamasında bulundu. 

İsrail’in aşırı sağcı Şas Partisi milletvekili Aryeh Deri yapılan saldırıyı Facebook sayfasından kınadı. Deri sayfasına, kızın durumunun iyi olmasının saldırının ciddiyetini değiştirmediğini, İsrail toprakları içinde küçük bir kızın kendi evinde güvende olmamasının kabul edilemez olduğunu yazdı. Deri, ayrıca teröristlerin terör eylemleri ile asıl hedeflerinden daha da uzaklaştıklarını öğrenmeleri gerektiğini belirtti.

Milletvekillerinden Yoni Chetboun olay sonrası Psagot’u ziyaret etti. Chetboun da Katz gibi geçtiğimiz haftalarda iki askerin öldürüldüğü terör eylemleriyle birlikte yaşanan bu son eylemin İsrail-Filistin barış görüşmeleri açısından olumsuz bir durum olduğunu ifade etti.

İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Danny Danon,“Bu eylem, terörü destekleyenleri barış görüşmeleri sürecinde muhatap alarak onlara güvenmememiz gerektiğini gösterdi. Filistinli yöneticiler artık ikiyüzlülüğe son vermeli,” diyerek konuyla ilgili görüşlerini bildirdi.

İsrail Ulaştırma Bakanı Yardımcısı Tzipi Hotovely konuşması sırasında son zamanlarda artan terör saldırıları nedeni ile barış görüşmelerine son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Batı Şeria ve Gazze’deki İsrailli Yerleşimler Konseyi Başkanı Avi Ro’eh İsrail hükümetine barış görüşmeleri kapsamında cezaevlerinden daha fazla teröristi serbest bırakmaması için çağrıda bulundu. Ro’eh ayrıca İsrail ordusuna terörizmin yok edilmesi için emir verilmesi talebinde bulundu.