Hamas: Barış görüşmeleri sona ermeli

Hamas Sözcüsü Sami Abu Zuhri pazar günü yaptığı açıklamada, Filistinlilerin İsrail ile görüşmeleri sona erdirmesini, kendi aralarında bir uzlaşmaya varmaları ve ‘Siyonistlere’ karşı birlikte başedebilmek için ortak bir yol izlemeleri gerektiğini belirtti. Abu Zuhri, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sözlerinden alıntı yaparak görüşmelerin bir sonuca varmadığını çünkü Filistin’in İsrail’i bir Yahudi devleti olarak tanımadığını sözlerine ekledi.

Dünya
9 Ekim 2013 Çarşamba

Barış görüşmelerinde tempo yükseliyor, İsrailli ve Filistinli yetkililer barış görüşmeleri için dokuzuncu kez bir araya geldi

 

Pazartesi günü İsrailli ve Filistinli yetkililer temmuz ayında yeniden başlayan barış görüşmeleri için Kudüs’te dokuzuncu kez bir araya geldi.  Toplantıda İsrail  Savunma Bakanı Tzipi Livni ve Başbakan Netanyahu’nun özel temsilcisi Isaac Molho ile baş müzakereci Saeb Erekat ve Filistinli yetkili Muhammed Shtayyeh hazır bulundu.

Filistin’in talebi üzerine ABD’nin görüşmelere daha çok katkıda bulunması ve görüşmelerin sıklaştırılarak tarafların iki haftada bir  toplanmaları konusunda yetkililer mutabakata vardı.

Öte yandan, Filistin Lideri Mahmud Abbas pazartesi günü Ramallah’ta İsrailli milletvekilleriyle bir araya gelerek İsrail-Filistin barış müzakereleri hakkında görüştü.

Abbas toplantıda, Hebron ve Psagot’ta İsraillere yönelik yapılan saldırılara ve Kalendiya Mülteci Kampı’nda dört Filisintli’nin ölümüyle sonuçlanan saldırılara değinerek, “Kan dökülmesine kesinlikle karşıyız.Umarım bu açıklamam tüm İsrailler için yeterince açık ve nettir,” ifadesini kullandı.

Abbas, barış görüşmeleri hakkında sadece ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin açıklama yapma hakkı olduğunu ancak görüşmeler sırasında sınırlar, Kudüs, göçmenler ve iki devletin gelecekteki ilişkileri olmak üzere tüm temel konulara değinildiğini vurguladı. Abbas ayrıca anlaşmaya varmak için dokuz aylık sürecin yeterli olacağına inandığını sözlerine ekledi.

Toplantıya katılan İşçi Partisi milletvekillerinden Hilik Bar ve İsaaz Herzog görüşme sonrası yaptıkları açıklamada Filistinlilerle barış sağlamak için iki devletli çözüme inanan büyük bir halk kitlesini temsil ettiklerini ve birçok İsrailli’nin bu çözümü desteklediğini belirtti.