Gül: “İsrail’in özrü geç geldi”

İstanbul Forum’unda İsrail’in Yedioth Aharonot gazetesine bir demeç veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail’in özrünün geç geldiğini ve ikili ilişkilerde Ankara’nın bazı beklentilerinin halen karşılanmadığını belirtti.

Dünya
7 Ekim 2013 Pazartesi

Stratejik İletişim Merkezi tarafından Renaissance Bosphorus Hotel’de  düzenlenen 4.İstanbul Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı,  Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini rayına koymak için üç talebi olduğunu, özür dilenmesinin bunlardan sadece biri olduğunu belirterek, diğer ikisinin halen karşılanmadığını söyledi. 

Yedioth Aharonot gazetesinin haberine göre, Gül, iki ülke arasında olan fikir ayrılıklarına rağmen görüşmelerin devam etmesinin olumlu bir adım olduğunu belirtti.

Gül şöyle konuştu: “Biraz sessiz gidiyor. Heyetler bir araya geliyor, konuşuyorlar. Umarım ki bir neticeye ulaşılacaktır.” 

Ankara’nın İsrail’den diğer iki beklentisi ise Mavi Marmara operasyonunda ölen kişilerin ailelerine tazminat ödenmesi ve Gazze ablukasının kaldırılması.

Halen İsrail ve Türk heyetleri tazminatların miktarı ve kime ödeneceği konusunda görüşme halindeler. 

Gazze ablukasının kaldırılması ise İsrail tarafından  görüşme masasına bile getirilmiyor. 

Öte yandan ismini vermek istemeyen bir Türk siyaset uzmanı Yedioth Aharonot gazetesinin “İlişkiler tam olarak ne  zaman düzelir?” sorusuna; “Belki 2015 yılında yapılacak genel seçimlerden sonra” şeklinde cevap verdi.