İran ile Birleşmiş Milletler müzakerelere başlıyor

Dünya
3 Ekim 2013 Perşembe

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, BM Genel Kurulu’nda İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile görüştü. Görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada Ashton, nükleer programı nedeniyle İran’a uygulanan yaptırımlarla ilgili olarak İran’ın masaya oturmak için üzerine düşeni yaptığını ancak ABD’nin gerekli önlemleri almaya devam etmesi ve baskı uygulamaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Ashton ayrıca, 15-16 Ekim’de Cenevre’de gerçekleştirilecek konferansa mümkün olduğunca iyi bir atmosferde katılmak istediğini belirtti.

İran’ın nükleer programlarla ilgili çok hızlı hareket etmek istediğini belirten Ashton, tahmin edilenin aksine sürecin uzun sürebileceğini belirtti. Ashton, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin 3 ile 6 ayda anlaşmaya ulaşmak istemesine rağmen teknik çalışmalar nedeniyle en az 12 ay gibi bir süreye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

“Kongre’ye ne yapacağını söylemek benim işim değil ancak Cenevre’de nükleer programlarla ilgili görüşmeleri mümkün olan en iyi ortamda gerçekleştirmek istiyorum,” diyen Ashton sözlerine şöyle devam etti: “Her koşulda karşılıklı oturup çözüm bulmaya istekli olduğumuzu karşı tarafa göstermeli ve onlardan da aynısını beklemeliyiz.”

P5+1 ülkeleri olarak bilinen BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi ülkesi İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve ABD, İran’ın nükleer programını görüşmek üzere 15-16 Ekim’de Cenevre’de bir araya gelecek.