Kadın için ideal ayakkabı nasıl olmalı?

Toplum olarak ayak sağlığımızı yeterince önemsemediğimiz ortada. Oysa omurga ile ilgili birçok rahatsızlığın temelinde ayak sağlığına gereken önemin verilmemesi yatıyor. Özellikle kadınların ayakkabı seçiminde ve ayak sağlığı konusunda sınıfta kaldığını söylemek yanlış olmaz.

Ester YANNİER Sağlık
2 Ekim 2013 Çarşamba

Topuklu giymeyi sevmeyen bir kadın olmadığı gibi, bu ayakkabıları giydikten sonra rahatsız olmayanı da yok gibi. Peki, bu rahatsızların temel nedenleri neler? Kadınların ayak sağlığını tehdit eden ama estetik unsurlar yüzünden vazgeçemedikleri ayakkabıların hangileri dost hangileri düşman? Tüm bunlara Ayak ve Ayak Bileği Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi açıklık getirdi.

Selim Muğrabi, kadınların vazgeçemediği ama sağlıklarını da tehdit eden ayakkabıların çeşitlerini incelendiğinde ortaya vahim bir tablo çıktığını söylüyor; “Özellikle yazın kadınların ayağından çıkarmadığı ve çok rahat olduklarını iddia ettikleri babetlerin rahat olması sağlıklı oldukları anlamına gelmiyor.  Çünkü tabanları düz ve içinde hiçbir destek yok. Babette ayak ayakkabının içerisinde bir dönem sonra ayakta durdukça kas gücü azaldığı için kavisini kaybedip aşağı doğru çökmeye başlıyor.”

Ayağın anatomik yapısına da değinen Dr. Muğrabi, “Hepimizin ayağı sabah kalktığımızda gayet normal görünümlüdür ama ben eğer iyi bir ayakkabı giymiyorsam akşam eve döndüğümde düztaban gibi bir ayağım olur. Çünkü benim kavisimi destekleyen adale yorulunca kavis çöker. Ayakkabı iyiyse içinde bir destek varsa bu adale destek sayesinde kavis çökmeyeceği için hiçbir problem olmaz. Çünkü kavis çöktüğü anda ağrı başlıyor,” diyor.

Babetlerin özellikle bel ve diz ağrısı yarattığının altını çizen Muğrabi, parmak arası terliklerinde zararlı olduğunu söylüyor, “Yazın vazgeçilmezlerinden biri olan parmak arası terliklerde de durum farklı değil. Parmak arası terlik de babetle aynı sıkıntıyı yaşatır. Hatta daha fazla. Babetin en azından önü kapalı. Kişi parmak arası terlik giydiğinde düztabansa ayağının ciddi şekilde topuğu dışarı doğru döndüğü için diz ağrısı çok daha çabuk gelişiyor. Çünkü yürüme aksı bozuluyor,” diyor.

KADINLARIN BAŞ DÜŞMANI:  İnce topuklular

Topuklular konusunda da kadınların ayaklarının büyük tehdit altında olduğunu belirten Selim Muğrabi, “Topuklu ayakkabıda sınır ve yükseklik önemli, çok yüksek topuk elbette zararlı,” diyor ve ekliyor, “Özellikle ince topuk kadınların baş düşmanı. Topuk yükseldikçe yük dize ve bele dönüyor, diz ve bel ağrısı gelişiyor. Yük ön tarafa doğru gittiği için başparmak çıkıntısı ve parmaklarda şekil bozukluğu oluyor,” diye sözünü tamamlıyor.

Doktorların en sevdiği ayakkabının dolgu topuklular olduğunu belirten Dr. Selim Muğrabi, “Dolgu topuklular biz doktorların sevdiği türden ayakkabılardır. Önüyle arkası beraber gidiyorsa hiçbir problemim yok. Yani ayakkabının arkası yüksek öne de doğru yüksek gidiyorsa hiç sıkıntı yok. Ama her şeyin fazlasında sıkıntı var. 12 – 15 ponta kadar sıkıntı yok. 15 ponttan sonra ayak çok yükseliyor yerden yükseldiğinde yine yaylanma bozulduğu için yine diz ve bel ağrısı oluyor. Çünkü ne kadar yükselirse malzeme o kadar sertleşiyor. Malzeme sertleşince otomatikman sıkıntı artıyor.”

 Diğer ayakkabı türlerini de açıklayan Muğrabi tek tek durumu şöyle özetliyor; “Tahta topuklularsa kadınların uzak durması gereken ayakkabılar arasında. Çünkü biz ayakkabıda esneme istiyoruz. Tahta ya da sabo ayakkabı esnemediği için ağrı problemi yapar. Sivri burun ayakkabılar son dönemde revaçta ve moda. Ama bu moda kadınların ayak sağlığını bozuyor. Sivri burun parmağı sıkıştırıyor. Başparmak çıkıntısı çok büyük problem kadınlarda nedeni bu ayakkabılar. Sivri burun parmak çıkıntısını tetikliyor, küçük parmakların şeklinin bozulmasına neden oluyor. İdeal ayakkabı tarifini vermek gerekirse şöyle özetlemek mümkün; önü yuvarlak ve geniş. Mümkünse bağcıklı, topuğu da 5 ila 10 pont yüksekliğinde olan ayakkabı kadınlar için idealdir.”