Davutoğlu: “İsrail uzlaşma için daha fazla adım atmalı"

Dünya
2 Ekim 2013 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta New York’taki BM Genel Kurulu’nda bir basın toplantısı yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail ile normalleşme sürecinde ‘bazı gelişmeler’ olduğunu ancak İsrail’in henüz tüm şartları yerine getirmediğini belirtti. Mayıs 2010’da Mavi Marmara ile durma noktasına gelen Türkiye-İsrail ilişkileri, geçtiğimiz mart ayında ABD Başkanı Barack Obama’nın öncülüğünde İsrail’in Türkiye’den özür dilemesiyle ve tazminat ödemeyi kabul etmesiyle normalleşme sürecine girmişti.

Davutoğlu, Türkiye’nin ileri sürdüğü üç önemli şartın yalnızca özür kısmının tamamıyla yerine getirildiğini söyledi. Mavi Marmara’da hayatını kaybeden kişilerin ailelerine ödenecek tazminat şartında ise bir ilerleme kaydedildiğine değinen Davutoğlu, bu konunun olumlu bir şekilde sonuçlanacağını umduğunu belirtti. Davutoğlu, üçüncü şartın ise İsrail’in Filistin’e uyguladığı kısıtlamaları sona erdirmesi olduğunu hatırlattı. İsrail’in, Hamas tarafından yönetilen Gazze’ye yıllardır birçok malın girişini yasakladığını ve Mısır’daki son gelişmelerle birlikte ele alındığında Filistin topraklarındaki insani durumun endişe verici olduğunu belirten Davutoğlu, “Konuyu takip ediyoruz. Şartların hepsinin birden yerine getirilmesini ve normalleşme sürecinde ilerleme kaydetmeyi ümit ediyoruz,” dedi.

Son zamanlarda Gazze’de yaşanan sorunların artmasında, İsrail ablukasının yanı sıra, Mısır’ın Gazze’ye olan Refah sınır kapısını birçok kez kapatmış olması ve kaçakçılık tünellerinin büyük kısmını yıkmış olması etkili oldu.