Körfez ülkeleri ABD-İran yakınlaşmasından endişeli

Körfez ülkeleri Amerika-İran yakınlaşmasından ötürü İran’ın nükleer silah erişimini ve bölgesel gücünü arttırabileceğine ilişkin endişeli olduklarını belirtti

Dünya
2 Ekim 2013 Çarşamba

Körfez ülkelerinin liderleri sessizliklerini koruyup herhangi bir korku taşımadıklarını söyleseler de basın aslında gerçeğin öyle olmadığını söylüyor. Londra merkezli Al Hayat gazetesi yazarlarından Suudi asılı yazar Jamal Khashaggi, Amerika ile İran arasındaki yakınlaşmadan ötürü tedirgin olduklarını belirtti. Ayrıca Körfez ülkelerinden, “Hepimizin toplu psikoterapi seanslarına ve siyaset bilimi derslerine ihtiyacı var. Ancak bu şekilde kendimize olan güvenimizi kazanabilir ve düşünüldüğünün aksine daha güçlü olduğumuzu ispat edebiliriz,” mesajı verildiği öğrenildi.

Geçtiğimiz cumartesi günü gazeteci Abdul Rahman al-Rashed Suudi merkezli günlük bir gazetede yayınlanan makalesinde “Bizi asıl endişelendiren Obama’nın konuşması ve İran’a karşı olan mevcut tutumudur,” sözlerine yer verdi. Makalesinde Binyamin Netanyahu’nun görüşlerine yer veren al-Rashed, İran nükleer silahlarını arttırmak için oyun oynayarak zaman kazanmaya çalışıyor ifadesini kullandı.  Rashed makalesinde “Kapasitelerini kullanmak için daha ne kadar daha zamana ihtiyaçları var, asıl soru budur. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani nükleer silah sorununu çözmek için bir seneye ihtiyaçları olduğunu söyledi fakat neden bu kadar zaman ihtiyaçları var?” dedi.

Dubai merkezli başka bir gazete ise uluslararası gözlemde nükleer silah kullanımının Suriye’deki kanı durdurmak için belki de gerekli olabileceğini savundu.