Ruhani İran’da protestoyla karşılandı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, BM Genel Kurulu sonrası Tahran’a dönüşünde aralarında protestocuların da olduğu kalabalık bir grup tarafından karşılandı

Dünya
2 Ekim 2013 Çarşamba

Geçtiğimiz cumartesi günü İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani New York’ta katıldığı BM Genel Kurulu’ndan Tahran’a dönüşünde aralarında kadınların da bulunduğu kalabalık bir grup tarafından karşılandı.

İran medyasının haberine göre Ruhani, Amerika Başkanı Barack Obama ile yaptığı tarihi telefon görüşmesi üzerine yüzlerce İranlı tarafından alkışlarla karşılandı fakat Amerika karşıtı radikal bir grup ‘’Amerika’ya ölüm’’ sloganları ile Ruhani’nin arabasına yumurta ve ayakkabı fırlattı.

Ruhani ile Obama arasında cuma günü gerçekleşen telefon görüşmesi İran’da, yaptırımları azaltacak ve İran’ın dünyadan izolasyonunu ortadan kaldırmasına olumlu katkısı olacak yapıcı bir hareket olarak görülüyor. Buna karşılık, Ruhani’yi karşılamaya giden görgü tanıklarının twitter iletilerine göre, küçük bir grup ‘’İsrail’e ölüm, Amerika’ya ölüm’’ sloganları ile cumhurbaşkanının arabasına havaalanında yumurta fırlatarak protesto gösterilerinde bulundu.

İran milletvekilleri Ruhani-Obama görüşmesi ile ilgili açıklama yapmazken, İran Parlamentosu’nun Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Alaaddin Boroujerdi, Ruhani’nin görüşmesini, İran Cumhuriyeti’nin otoritesinin bir göstergesi, İran’ın dünya için ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunun ve Obama’nın samimiyetinin ifadesi olduğunu söyledi. Bu gelişmelerden sonra, İran riyali dolar karşısında yüzde 2 değer kazandı.