Erdoğan: “Nefret suçuna 3 yıla kadar ceza”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Eylül saat 11 itibari ile açıkladığı Demokratikleşme Paketi’nden nefret suçlarına ağırlaştırılmış ceza çıktı.

Toplum
1 Ekim 2013 Salı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi sabahı canlı yayında açıkladığı demokratikleşme paketi, seçim düzenlemelerinden kamuda türban kullanımına kadar birçok konuyu kapsıyor. Nefret suçlarının ceza kapsamına alınması, din ve inanç özgürlüğünün yasa garantisi altına alınması da paketin maddeleri arasında. Pakette yer alan konuyla ilgili maddeler şunlar:

 

 Nefret saikiyle işlenmesi durumunda belirli suçların cezalarını daha da artırılacak. Belirli suçlar, kişinin, dili, ırkı, milliyeti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini veya mezhebi nedeniyle işlenirse, cezası daha da ağırlaşacak.

 Ayrımcılıkla daha etkin mücadele için ceza miktarları artırılıyor. Kişinin, inançlarının gereğini yerine getirmesi dolayısıyla, belli haklarını kullanmasını, belli haklardan yararlanmasını engelleyenler, ceza kapsamına alınıyor. Bu sebeple işlenen suçun cezası da bir yıldan üç yıla kadar artırılıyor. Hiç kimse, dilinden, ırkından, milletinden, renginden, inancından ve inancının gereğini yerine getirmekten dolayı ayrımcılığa maruz kalmaması hedefleniyor.

 Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu kuruluyor. Ayrımcılık yasağının ihlali halinde, konuya ilişkin görev ve yetkisi bulunan kamu makamları, ihlali sona erdirmek, sonuçlarını gidermek, tekrarlanmasını önlemek üzere gerekli tedbirleri almakla yükümlü kılınacak.

 Yaşam tarzına saygı, Türk Ceza Kanunu ile güvence altına alınacak. Türk Ceza Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, dini inancın gereğinin yerine getirilmesinin engellenmesi de ceza kapsamına alınıyor. Dini ibadet ve ayinlerin, “bireysel” olarak da yapılmasının engellenmesini aynı şekilde bu kapsama alınacak. Cebir veya tehdit kullanarak, ya da hukuka aykırı başka bir davranışla, bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale edenlere, ya da bunları değiştirmeye zorlayanlar, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.