34 yıl sonra 15 dakika

İran Lideri Hasan Ruhani’nin ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı 15 dakikalık tarihi telefon konuşması sonrası Dışişleri Bakanı John Kerry, CBS televizyonunun 60 Dakika programında yaptığı açıklamada İran ile ilişkilerin kısa sürede düzelebileceğini belirtti.

Dünya
30 Eylül 2013 Pazartesi

Kerry şöyle konuştu: “İran ile iyi ilişkiler kurmak için ümidimizi kaybetmedik, ancak sözlere değil elle tutulur ödünlere ihtiyacımız var. İran atacağı adımlar ile nükleer araştırma faaliyetlerinin hiçbir ülkeyi tehdit etmediğini dünyaya ispat etmek zorundadır.”

Ancak ABD Dışişleri Bakanı, yaptırımların kaldırılmasının bugünden yarına mümkün olmasının söz konusu olmadığını belirtmekten de kaçınmadı.

Kerry, CBS televizyonunun yaptırımların kalkması ile ilgili sorusunu ise şöyle cevapladı: “Biz İran’ın nükleer araştırmalar konusunda ne yaptığını detayları ile öğrenmeden yaptırımlar kalkmayacaktır.”

İran ile ABD’nin 34 yıldır ikili diplomatik ilişkisi bulunmuyor, dolayısı ile Obama’nın Ruhani ile 15 dakikalık telefon görüşmesi iki ülke arasında bir yumuşama politikasının başlangıcı olabilir.

Nispeten ılımlı bir lider olarak bilinen Ruhani ülkesine dönmek için New York Uluslararası John F. Kennedy Havaalanı’na giderken Obama tarafından telefon ile aranmış ve iki lider 15 dakika görüşmüştü.