Arap kadınların tercihi: İsrail yapımı bebek bakım videosu

İsrail 1948’de kurulduğu günden bu yana Arap ülkeleri arasında pek sevilmemiştir, ancak İsrail yapımı bebek bakımı videosu bugünlerde Arap lohusaların bir numaralı tercihi. Videoyu şimdiye kadar yarım milyondan fazla Arap kadın seyretti.

Dünya
26 Eylül 2013 Perşembe

Neredeyse her Arap ülkesinde Yahudiler ve İsrail hakkında sokaklarda nefret söylemi içeren hakaret ve sözler sarf ediledursun, İsrailli sağlık şirketi Clalit’in YouTube’a yüklediği; ‘Bebeğe meme verme’, ‘Hamilelik’, Koruyucu sağlık rehberi’ gibi eğitim videolarının en büyük müşterisi Arap kadınlar oldu.

 

Videoları Arap aleminde popüler yapan en büyük faktörlerden biri ise Arapça olması.

İsrail’de trafik levhalarından banknotlara kadar birçok yerde ikinci dil olarak Arapça halihazırda kullanılmakta.

Clalit Sağlık şirketi, YouTube’ a yüklediği videoların  izleme oranlarına baktığında dikkat çekici bir gerçekle karşılaştı.

Videoları izleyen 1,1 milyon kişiden sadece 45.000’i İsrail’den iken çoğu komşu Arap ülkelerinden idi.

 

560.166 kişi ile, videoları en çok izleyen Suudi Arabistanlı kadınlar olurken, diğer Arap ülkelerin dağılımları ise şöyle:

Mısır: 168.900

Irak: 89.999

Fas: 71.213

Cezayir: 65.505

Ürdün: 42.000 kişi

Arap kadınlar sadece videoları izlemekle kalmıyor You Tube’daki videoların altına yazdıkları olumlu yorumlarla da dikkat çekiyorlar.

Videoları izleyen Müslüman kadınlardan Fatima şöyle yazıyor; “Kıymetli tavsiyeleriniz için teşekkürler.”

Clalit Sağlık Şirketi’nden Lior Wolff  İnternet sayesinde İsrail sınırlarını aşarak Arap lohusa kadınlara ulaşan videolar için şöyle konuşuyor: “Bizim için toplum sağlığını İsrail sınırlarının dışına özellikle Arap ülkelerine taşımak gurur verici, başlangıçta hiç planlamadığımız bu girişim umarız ki  İsrail ile Arap ülkelerin vatandaşları arasında yeni bir diyalog kanalı açılması için vesile olur.