Fırtınanın aşılması için genişlemeci politika gerekli

New York FED Başkanı William Dudley, ekonomideki fırtınaları aşabilmek için niceliksel gevşemenin gerektiğini söyledi

Ekonomi
25 Eylül 2013 Çarşamba

New York FED Başkanı William Dudley, yaptığı değerlendirmede ekonomideki ters rüzgârlara karşı çok genişlemeci politikanın  uygulanmasına ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Dudley, varlık alımındaki herhangi bir değişikliğin ekonomiden gelen veriler ve gelişen finansal şartlara bağlı olması gerektiğini altını çizdi.

New York FED Başkanı parasal genişleme hızının, istihdam piyasasındaki iyileşmenin devam edeceğine güvencenin oluşmasına kadar devam etmesi gerektiğini savundu.

Mali belirsizliklerin  çok büyük olduğunu belirten Dudley, mortgageler dâhil olmak üzere uzun vadeli faiz oranlarında keskin artışın ekonominin önünde bir engel olacağını öngördü.

“İşsizlik oranında düşüş, istihdam piyasasında çok daha ılımlı iyileşmeyi maskeledi” diyen FED Başkanı, yüzde 6,5 işsizlik hedefine ulaşılmasının kayda değer zaman alacağını söyledi. Dudley’in açıklamaları, St Louis FED Başkanı Bullard’ın ekim ayında küçük bir varlık azaltışı olabileceği yönündeki açıklamaları ile çelişirken, varlık alımlarının 2014’ten önce azaltılmayacağı yönünde analistler arasında oluşmaya başlayan görüşe de destek verdi.

“Son birkaç haftadaki sıkı finansal şartlar parasal genişlemenin etkinliğinin altını çiziyor,” diyen Dudley, tam istihdam tanımı için doğru oranın ne olduğundan emin olmadığını belirtti.

FED’in işsizlik oranını daha aşağı çekebileceğine güvendiğini söyleyen Dudley, “yüksek sermaye zorunlulukları banka kredilerini anlamlı şekilde güçlendirmiyor,” dedi.