KOBİ Koçluğu ve danışmanlık hizmetleri

Danışmanlık, KOBİ Koçluğu, kurumsal eğitimler, karar vericiler, patronlar açısından özellikle piyasalarda volatilitenin yaşandığı bu dönemde “Sürdürülebilirlik ve öngörülebilirlik” adına daha kritik hale geldi. Resmi Gazete’de “Koçluk” meslek olarak kabul görünce, gelecekte doğabilecek bir riskin faturasından daha az tutarlar ile Entellektüel Sermayeye yapılacak bu şekildeki yatırımlar hakkında, Ecole İstanbul Profesyonel Bilgi Hizmetleri Kurucusu Yard. Doç. Dr. Cüneyt Dirican konu hakkındaki görüşlerini anlattı

Ekonomi
25 Eylül 2013 Çarşamba

Koçluk, koçun doğru sorular ile aslında cevaplarını bilen kişi veya kurumun sistemli bir şekilde farkındalığı yükselterek, ihtiyaç ve soruna yönelik değerleri bulması yönünde verilen destektir. Bir psikolojik destek ya da yönlendirme değildir. Danışmanlık ise, sorun veya ihtiyaca yönelik olarak analiz, çözüm ve uygulama adımlarının tek veya birlikte, dış kaynak olan danışman tarafından ilgili kişi veya kuruma alternatif öneriler ile sunulması ve kararın ilgili kişi veya kurumca alınmasını sağlatmak adına verilen profesyonel destektir. Her ikisinin de uzman, yetkin, akademik ve metodolojik yöntemlere hâkim kişi ve kurumlarca meslek standartları doğrultusunda verilmesi gerekir.

KOBİ Koçluğu veya danışmanlık hizmetleri niye önemli?

Türkiye’de farklı kaynaklara göre yaklaşık 3,5 milyon şirket var. Bunların yüzde 99’u küçük ve orta boy işletme. Yani, 1-10 kişi çalıştıran ve yıllık cirosu 1-3 milyon TL veya 3-25 milyon TL arasında değişen şirketler. Ağırlık ise mikro ve küçük işletmelerde. SGK’ya göre 500’ün üzerinde personel çalıştıran kurumsal firma sayısı 1000’i geçmiyor. BİST’te halka arz edilmiş şirket sayısı Varşova veya Sofya Borsası’nın altında. Son 20 yılda kapanan işletmelere rağmen işletme sayısı 3 katına çıktı. Ancak bu sayısal büyüme, kurumsal ve organik büyüme ile desteklenemedi.

Başta finans olmak üzere strateji, yönetim, pazarlama, dış ticaret alanlarında gelişim ihtiyacı çok fazla. Aile Anayasası, B Planı oluşturma, kriz yönetimi gibi başlıklar neredeyse hiç yok. KOBİ’lerin metodolojik ve disiplinli çalışma üzerine destek almaları gerekiyor.

İşletmelerin dünya üzerinde ortalama ömürleri 60-80 yıl arasında değişiyor ve açılan işletmelerin ilk iki yılda kapanma yüzdesi yine bu nedenlerle yüksek. Sürdürülebilirlik hala sorun. Bu nedenlerle,  kurumsal eğitimler, danışmanlık veya KOBİ Koçluğu hizmetleri sürdürülebilirlik konusunda faydalı oluyor.