Larry Summers FED başkan adaylığından çekildi

Larry Summers ABD Başkanı Barack Obama’ya yolladığı mektupta FED Başkan adaylığından çekildiğini bildirdi. Summers, ABD Merkez Bankası için gösterilen en güçlü adaydı. Merkez Bankasının mevcut politikalarını sert şekilde eleştiriyor ve faizlerin yukarı çekilmesi gerektiğini savunuyordu. Obama’nın yakın dostu olmasına rağmen, ABD Kongresi’ndeki bazı Demokratlar Summers’ın adaylığına şiddetle karşı çıkıyordu. Şimdi yeni başkan adayı olarak Janet Yellen ismi gündeme geldi. Yellen’in tahvil alımı azaltımında daha ılımlı bir yol izlemesi bekleniyor.

İzzet BONOFİYEL Dünya
17 Eylül 2013 Salı

Haftanın Sayıları

%60 Geçtiğimiz yıldan bu yana üzeri buz kaplanmış okyanus sularının artış oranı. Bazı bilim insanları global soğumanın başlayabileceğini konusunda uyarılar yapıyorlar.

%8,1 Almanya gençliğinin işsizlik oranı. Bu oran şu anda Avrupa Birliği’ndeki en düşük oran.

 

Japonya’yı tayfun vurdu

Japonya’yı vuran Man-Yi bu sezonun en güçlü tayfunlarından biri oldu. Rüzgârın hızının gün ortasında saatte 162 kilometreye çıktığı tayfun nedeniyle ülkenin iç ve batı kesimlerinde 16 bölgede 48 kişi yaralandı. Tayfun nedeniyle ülkenin turistik Kyoto bölgesinde oturan 260 bin kişi evlerini tahliye etti. 700’den fazla ev su altında kaldı ve tren seferleri ertelendi. 80 bin eve ise elektrik kesintisi yaşandı. 

Filipinler’de çatışma

Filipinler’in güneyindeki Zamboanga’da bulunan Moro Ulusal Kurtuluş Cehpesi (MNLF) bölgede 100 kadar Hıristiyan sivili rehin aldı. Olayın ardından Filipinler yönetimi ordunun bu bölgeye gitmesine karar verdi. Çıkan çatışmalarda yaklaşık 56 kişinin öldüğü açıklandı. Bir haftadır devam eden, Müslüman militanlar ve ordu arasındaki çatışmalar bölge halkının da evlerini terk etmesine neden oldu. Evlerini terk eden 30 bin kişi açlık tehlikesi ile karşı karşıya. Zamboanga Valiliği, evlerini terk etmek zorunda kalan insanları stadyuma ve okullara yerleştirdi. 

ÇIKAN

İtalyan yapımı Sacro GRA isimli film Venedik Film Festivali’nde Altın Ayı kazanan ilk belgesel oldu.

İNEN  

GQ dergisinin Yılın Adamı Ödülleri’nin gecesine katılan Russel Brand, Naziler lehine konuşunca geceyi terk etmesi istendi.

 

HAFTANIN KARİKATÜRÜ