İsrail’den Gazze’ye 6 yıl sonra ilk izin

Filistin Lideri Abbas’ın ricası üzerine kamyonlar dolusu inşaat malzemesi Gazze’ye giriş yaptı

Dünya
25 Eylül 2013 Çarşamba

İsrail ordusundan bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre İsrail, Filistin Lideri Mahmud Abbas’ın isteği üzerine, altı seneden beri ilk kez Gazze’ye inşaat malzemesi girişine izin verdi.

Hamas tarafından yönetilen Gazze bölgesinde, temmuz ayından bu yana silah kaçakçılığın önlenmesi için Mısır ordusu tarafından sınırdaki tünellerin kapatılmasının ardından, bölgede konut sıkıntısı ciddi bir hal almaya başlamıştı.

İsrailli yetkililerin yaptığı açıklamada çakıl, çimento ve çelik taşıyan 350 kamyon, 2007’den beri ilk defa bölgeye giriş yaptı.

İsrail’e ait tek geçiş noktası olan Kerem Şalom’da inşaat malzemelerini taşıyan İsrail kamyonları, malzemeleri Filistinli kamyonlara transfer ederek gidecekleri yerlere ulaşmasını sağlayacak.

Gazze’ye malların girişinden sorumlu olan Batı Şerialı Raed Fattouh konuyla ilgili olarak İsrail’in her gün göndereceği 70 kamyonluk malzemenin ihtiyacı karşılamaya yetmeyeceğini söyledi.

Fattouh, Reuters Haber Ajansı’na “Gazze’nin  günde en az 400 kamyon çakıl, 200 kamyon çimento, 100 kamyon çeliğe ihtiyacı var. Daha fazla malzemenin bölgeye girişinin sağlanması için İsrail’den çalışma saatlerinin uzatılmasını talep ettik,” dedi.

İsrailli yetkililer gönderilen malzemelerin Hamas militanları tarafından silah yapımında kullanılmasından endişe duydukları için geçiş saatlerine sınırlama getirdiklerini söylediler.

2010 yılında uluslararası baskılar İsrail’i Gazze ablukasını hafifletmeye itmiş, bölgeye uluslararası yardım kuruluşları tarafından inşaat malzemesi yardımı yapılabilir hale gelmişti. Mısır ordusunun yaptığı sınır kapılarını kapatma operasyonları, inşaat malzemelerinin girişini durdurarak inşaatların yavaşlamasına neden olmuştu. BM’nin yaptığı araştırmaya göre bu nedenle yaşanan işsizlik oranı yüzde 30’un üzerine çıkarken yerel yetkililer bu oranın yüzde 50 civarında olduğu tahmin ediyorlar.

Mısır Refah Kapısı’nı süresiz olarak kapattı

Hamaslı yetkililer cumartesi günü, Mısır ordusunun Gazze’ye geçişlerin sağlandığı  Refah Sınır Kapısı’ndaki geçişleri süresiz olarak durdurduğunu bildirdi. Sina Yarımadası’nda oluşan güvenlik zafiyeti sebebiyle bir buçuk haftadır kapalı durumda olan sınır kapısı hasta olan Filistinliler ve yabancı uyruklular için iki günlüğüne açılmıştı.

Hamas’ın sınır kapılarından sorumlu ismi Maher Abu Sabha, AFP’ye yaptığı açıklamada giriş ve çıkışların bir sonraki bildiriye kadar süresiz olarak Mısır ordusu tarafından kapatıldığını söyledi.

Hamaslı yetkililer, Mısır ordusu tarafından yok edilen yaklaşık 130 tünelin, malzeme giriş çıkışlarına engel olduğunu ve bunun Gazze ekonomisini 250 milyon dolarlık zarara uğrattığını bildirdi.