Mısır’da anayasa yeniden yazılıyor

Mısır, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından yazılan anayasayı değiştirmeye karar verdi

Dünya
25 Eylül 2013 Çarşamba

Geçici Mısır hükümeti, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından hazırlanan anayasayı tamamıyla değiştirme kararı aldı. Anayasayı değiştirmek için kurulan elli üyeli Anayasa Değişiklik Komisyonu’nda Müslüman Kardeşler ’den hiç temsilci bulunmuyor. Mısır hükümeti, Müslüman Kardeşler’in komiteye katılma teklifini reddettiğini belirtti.

Aralarında Mursi ile Müslüman Kardeşler’in üst düzey yetkililerinin de bulunduğu yaklaşık 2 bin İslamcı geçtiğimiz iki ay içinde tutuklanmıştı. İslamcıların etkisi altında oluşturulan Mursi anayasası özellikle insan ve kadın haklarını hiçe saymasından ötürü halkın tepkisini çekmişti.

 

Mısır ordusu sözcüsü Ahmed Muhammed Ali, Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi’nin yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olmak gibi bir düşüncesi olmadığını dile getirdi. Ali, Sisi’nin yeniden aday olması için yapılan imza kampanyalarının Sisi’nin önlenemeyen popülerliğinden kaynaklandığını söyledi. Al-Arabiya televizyonuna konuşan Ali, silahlı kuvvetlerinin hiç kimseyi aday göstermeyeceğinin altını çizdi.

 Ali, her ikisi de orduda görev yapmış eski bakanlardan Sami Anan ve Ahmed Shafik’in yeniden aday olabileceklerinin sinyallerini verdi.

 

MÜSLÜMAN KARDEŞLER MISIR’DA ARTIK ‘YASAK’

Mısır’da pazartesi günü yapılan mahkeme, Müslüman Kardeşler ‘in ülke çapındaki her türlü faaliyetinin yasaklanmasına ve tüm mal varlığına el konulmasına karar verdi. Konuyla ilgili açıklamada mahkemenin Müslüman Kardeşler’in her türlü faaliyetinin yasaklanmasına karar verdiği ve bu kararın tüm şubeleri kapsadığı belirtildi. Mahkeme ayrıca, Mısır’daki geçici hükümet tarafından Müslüman Kardeşler’in tüm mal varlığına el konulmasına ve dondurulmuş mal varlıklarının yönetime geçmesine karar verdi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı Hukuk Komisyonu, mahkemenin aldığı kararı sert bir dille eleştirerek kararın geçersiz ve kanun dışı olduğunu ifade etti. Komisyon bu durumun siyasi dışlanma olduğu vurgulayarak davanın hukuki olmadığını açıkladı. Mısır’da birkaç hafta önce de hükümet, Müslüman Kardeşler’in “bir sivil toplum kuruluşu” olarak lağvedilmesine karar vermişti.