Kuzguncuk Sinagogu´nda Sukot Kutlaması ve Ahnasat Sefer Tora Töreni

Geleneksel Sukot Bayramı kutlamaları 22 Eylül Pazar sabahı Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın ve oldukça kalabalık bir Yahid grubunun katılımıyla Kuzguncuk Bet Yaakov Sinagogu’nda gerçekleşti. Bu seneyi daha da anlamlı kılan, İda,Yaşar ve Alper Surujon ailesinin sinagoga kazandırdığı yenilenmiş Sefer Tora vesilesiyle yapılan ‘Ahnasat Sefer Tora’ töreni oldu.

Toplum
25 Eylül 2013 Çarşamba

Törene Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkan Vekili Moris Levi, Bet Din üyesi Haham Akaal Rav Yeuda Adoni, Aşkenaz Cemaati Başkanı Av. Bünyamin Poluman, Neve Şalom Vakfı Başkanı Daryo Katalan, FKD Başkanı Elyo Medina, Cemaatler Masası Eş Başkanı Murat Bildirici’nin yanı sıra kurum, dernek, kuruluş başkan ve yardımcıları katıldı.

Caddebostan Talmud Tora Keren Şemeş koro grubunun söylediği Baruh Aba şarkısı eşliğinde Hahambaşı’nın sinagoga girişinden sonra söz alan Vakıf Başkanı Beto Adato, Sukot’un İsrailoğulları’nın çölde geçici barınaklarda yaşayarak  dolaştıkları  40 yılı temsil ettiğini, Yahudilerin atalarıyla olan bağını, Suka’nın geçmişi, bugünü ve geleceği birleştirdiğini belirterek, Suka’da yemek yiyip dua etmenin de büyük bir mitsva olduğunun altını çizdi. Sözlerini hep birlikte sağlık ve mutluluk içinde nice bayramlar yaşamayı temenni ederek sonlandıran Adato; İda, Yaşar ve Alper Surujon ailesi tarafından yenilenmiş olan Sefer Tora’yı getirmek üzere Hahambaşı Rav İsak Haleva’yı Midraş’a davet etti.

Yaşar ve Alper Surujon’un teslim ettikleri Sefer Tora’yı alan Hahambaşı Rav Haleva, Hupa’nın altında Şofar sesleri eşliğinde sinagoga girdi. Alper Surujon’un yaptığı Gelila’nın ardından Rav Yeuda Adoni Teva’ya gelip, yenilenen Sefer Tora’yı işaretleyerek tamamlamasıyla, Yaşar Surujon Akama’yı gerçekleştirdi.

Daha sonra Ehal’den çıkartılan diğer Sefer Tora’larla Rav Adoni, Yosef Biçim, Hazan Davit Uçki ve Ribi Moşe Palaçi yeni Sefer Tora’yı taşıyan Hahambaşı’ya eşlik ettiler.

Kutlamaların ikinci bölümünde, Kuzguncuk Cemaati Yönetim Kurulu, Sefer Tora’yı yenilettirip tekrar sinagoga kazandıran İda, Yaşar ve Alper Surujon ailesi, sinagogların ve mezarlıkların onarım ve restorasyonları, Darülaceze’deki Midraş’ın yenilenmesiyle bizzat ilgilenen Başkan Yardımcısı Aron Siyon Hara ve Kuzguncuk’ta yaşayan tüm ihtiyaçlılarla ilgilenerek yardımlarını eksik etmeyen Hanımlar Kolu Başkanı Adela Halyo’yu birer plaketle onurlandırıldılar. Ardından bayram münasebetiyle sinagoga yeni bir Parohet hediye eden Sara - Mordo Hazak‘a,Teva üstüne bir Mapa hediye eden Suzi - Davit Kohen Güldağlı’ya ve Keren Şemeş koro grubunu yetiştiren Meri Şaban’a teşekkür edildi. 

Söz alan Hahambaşı Rav İsak Haleva, “Sina Dağı’nda hep beraber buluştuk, Şofar sesleri ile Yüce Tora’mızı aldık ve Ehal A Kodeş’e yerleştirdik” diyerek konuşmasına başladı. “Tarih boyunca sinagoglar Yahudilerin toplanma yeri olmuştur. Orada sevindik, orada acı günlerimizi hep birlikte paylaştık. Ancak bugün neşe ve mutluluk içinde iki güzel olayı aynı anda yaşıyoruz. Dilerim ki daima Keila’larımızı güzellikler için dolduralım,” diyen Hahambaşı, Oşana Raba gününün yüceliğine de değindi. Yapmış oldukları büyük mitsvadan dolayı Surujon ailesine teşekkür ettikten sonra herkese Hag Sukot Sameah diyerek sözlerini bitirdi.

Keren Şemeş grubunun sunduğu skeç ve şarkıların ardından söz alan Cemaatler Masası Eş Başkanı Murat Bildirici sözlerine, Kuzguncuk sinagoglarına uzun yıllar büyük emekleri geçen Nesim Albala ve Onursal Başkan Robert Abudara‘yı anarak başladı.

Çocukların söyledikleri şarkılardan sonra Haham Akaal Rav Yeuda Adoni, geleneksel Sukot kutlamalarının, bu eski ve değerini hiçbir zaman kaybetmemiş olan güzel Keila’da yapılmasının mutluluğunu yaşamakta olduğunu belirtti. Adoni, Suka’da hep beraber olmanın, oturmanın, yemek yemenin ve sohbet etmenin önemini dile getirdi. Sukot’u simgeleyen etrog, lulav, adas ve arava gibi toplumunda bir bütün olduğunu ve bir hafta boyunca bu dört bitkiyi alarak Tanrı’ya dua edip bütünleştiğini belirtti.

Kuzguncuk Cemaati Başkan Vekili İbrahim Bardavit’in yapmış olduğu teşekkür konuşmasından sonra, Rav Moşe Palaçi Anoten duasını okudu. Ardından, bahçedeki meyvelerle dolu olan Suka’nın altında yenilen yemek ve sohbetlerden sonra, günü anımsamak ve katılanlara teşekkür etmek amacıyla Kuzguncuk Cemaati Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan ev duaları hediye edildi.