6 Ekim Pazar: Patlıcanlı Borekitas´tan dans gösterilerine Yahudi Kültürü İstinye Park´ta

Avrupa’nın birçok ülkesinde eş zamanlı olarak düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü bu yıl İstanbul’da 6 Ekim’de gerçekleşecek. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl, etkinliklere Yahudi mekanları değil, İstinye Park evsahipliği yapacak.

Sibel KONFİNO Toplum
25 Eylül 2013 Çarşamba

Bu yıl, sergi, konser ve dans gösterileriyle renklenecek olan Yahudi Kültürü Avrupa Günü ile ilgili detayları, organizasyonun koordinatörü Sevim İnaç’tan aldık.

Yahudi Kültürü Avrupa Günü ne zaman düzenlenmeye başladı? Amacı nedir?

Yahudi Kültürü Avrupa Günü Avrupa’da ilk kez 1999 yılında düzenlendi. Bugün Avrupa’nın otuz farklı kentinde eşzamanlı olarak konserler, söyleşiler, dans ve tiyatro gösterileri, sergi ve konferanslar organize edilmekte. Amaç Yahudilerin gelenek, kültürel ve tarihi mirasını tanıtmak.

Bu yıl, Yahudi Kültürü Avrupa Günü’nün tarihi nedir?

Ülkemizde 2001 yılından itibaren düzenlediğimiz bu etkinlik, bu yıl 6 Ekim Pazar günü gerçekleşecek. Yine, kültürümüzü ve geleneklerimizi konser, dans gösterisi, sergi gibi etkinlikler ve mutfağımızdan örneklerle tanıtacağız.

Etkinlik mekanı neresi olacak?

Bu sene etkinlik mekânında önceki yıllara göre önemli bir farklılık var. Önceki yıllarda izleyicileri bize davet etmişken, bu yıl ise biz onlara gidiyoruz! İstanbul’un en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan İstinye Park AVM’de 6 Ekim’de gün boyu sürecek etkinliklerimiz olacak.

Ziyaretçiler bu günde ne gibi etkinliklerle karşılaşacaklar?

Alışveriş merkezinin orta alanında etkinlik standımız olacak. Öncelikle ziyaretçiler tüm gün süren, bayramlarımız ve geleneklerimizin görselleştirildiği bir fotoğraf sergisi ile karşılaşacaklar.

14.30’da Karmiel Grubu’nun bir dans gösterisi olacak. Kostüm ve müzikleriyle bu gösterinin çok ilgi çekeceğini umuyoruz.

17.30’da Los Paşaros Sefaradis Grubu’nun konseri gerçekleşecek. Gruba, orkestra şefi ve bestekâr Orhan Şallıel Orkestrası eşlik edecek. AVM’lerin neşeli şarkılarımızla şenleneceğini düşünüyoruz.

Bunun yanı sıra, farklı saatlerde imza günü etkinlikleri olacak. Yakın zamanda çıkardığı ‘Gördüklerim Yaşadıklarım’ adlı hayat öyküsü anlatan kitapla gündemde olan ünlü işadamı Jak Kamhi ve beğeniyle kullanılan ‘Sefarad Yemekleri’ kitabını yaratıcıları Viki Koronyo ile Sima Ovadya, kitaplarını imzalayacaklar.

Tüm bunların yanı sıra mutfağımızdan da lezzetler sunacağız. Ziyaretçilerimiz Sefarad mutfağının vazgeçilmezlerinden tatlı ve tuzlu borekitas tatma imkânı bulacaklar.