Filistinlilerin köyü Filistinlilere geri verildi

İsrail Yüksek Mahkemesi aldığı bir karar ile 1978’de İsrail ordusunun kontrolüne geçen Batı Şeria’da bulunan Burka köyünü Filistinli eski sahiplerine geri verilmesini hükme bağladı.

Dünya
20 Eylül 2013 Cuma

1978’de bir tepeye kurulu olması dolayısı ile güvenlik gerekçesiyle İsrail ordusu kontrolüne geçen köy, daha sonraki yıllarda stratejik önemi kalmaması sebebi ile terk edildi.

Ordunun çekilmesi ile İsrailli siviller tarafından yerleşim bölgesi olarak ilan edilen ve bugün Homesh Kasabası olarak bilinen bölge, 2005 yılında İsrail-Filistin görüşmeleri kapsamında yerleşimci Yahudiler tarafından da terk edildi.

Ancak Filistinliler, yerleşimciler terk etmesine rağmen, resmen ordunun denetiminde olan bölgeye giremiyorlardı.

Bir grup Filistinli 2011 yılında, İsrailli insan hakları derneği  ‘Yeş Din’in yardımı ile konuyu İsrail Yüksek Mahkemesine taşıdı. 

Mahkemenin Filistinlerin lehine karar vermesi ile İsrail ordusu resmi bir açıklama yaparak bir tepe üstüne kurulu kasabanın

 ‘Stratejik konumu dolayısı ile kontrol altına alma’ emrinin artık geçersiz olduğunu duyurdu. 

Yakında, bir dizi hukuki yazışmanın ardından Filistinli çiftçiler1978’de sahip oldukları kasabalarına geri dönebilecekler. 

Kararın alınmasında Filistinlilere yardım eden Yeş Din, İsrail ordusunun emekli generalleri ve siyasetçileri tarafından kurulmuş olan bir organizasyon.

 Yeş Din’in misyonu,  İsrail ordusunun kontrolünde olan bölgelerde Filistin halkının kanuni haklarını İsrail Mahkemeleri önünde savunmak ve kollamak. 

Yeş Din, İbranice; ‘Eninde sonunda adalet’ demek.