Türk takımlarının ‘Devler Ligi’ karnesi

Futbolda Avrupa’nın kulüpler bazında en büyük organizasyonu olan UEFA Şampiyonlar Ligi’ne şimdiye dek Türkiye’den sadece beş takım katıldı.

Spor
18 Eylül 2013 Çarşamba

1992-93 sezonundan bu yana düzenlenen Şampiyonlar Ligi’nde Galatasaray on bir, Fenerbahçe altı, Beşiktaş beş, Bursaspor ve Trabzonspor ise birer kez mücadele etti. Galatasaray 84, Fenerbahçe 40, Beşiktaş 30, Bursaspor ve Trabzonspor da altışar kez UEFA Şampiyonlar Ligi’nde sahaya çıktı. Türk takımları ‘Devler Ligi’nde toplam 166 maça çıkarken, 44 galibiyet, 35 beraberlik, 87 de yenilgi aldı. Bu maçlarda toplam 156 gol atan Türk ekipleri, kalesinde ise 276 gol gördü.

Genel tablo

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Türk takımlarının performans tablosu şöyle:

Galatasaray on bir kez katıldığı organizasyonda 84 maç oynadı, 24 galibiyet, 21 beraberlik, 39 mağlubiyet elde etti. 87 gol atarken, 129 gol yedi. Fenerbahçe, altı kez katıldığı ligde 40 maçta, on bir galibiyet, altı beraberlik, 23 mağlubiyet altı. 42 gol attı, kalesinde 70 gol gördü. Beşiktaş, beş kez katıldığı bu serüvende toplam 30 maç yaptı. Sekiz galibiyet, üç beraberlik, 19 mağlubiyet gördü. Attığı 22 gole karşılık, 56 gol yedi. Trabzonspor ise bir kez katılabildiği Şampiyonlar Ligi’nde altı maç yaptı. Bir galibiyete karşılık, dört beraberlik, bir mağlubiyet aldı. Attığı üç gole karşılık ise beş gol yedi. Bursaspor’un da tarihinde bir Şampiyonlar Ligi katılımı var. Altı maçın hiçbirinde galibiyet alamayan Bursasapor bu serüveni bir beraberlik ve beş yenilgi ile kapattı. İki gol atarken, 16 gol de yedi.

Galatasaray ve Fenerbahçe çeyrek final oynadı

Türk takımlarının ‘Devler Ligi’nde şimdiye kadar en büyük başarısı çeyrek final oldu. Galatasaray, Rumen teknik adam Mircea Lucescu yönetiminde 2000-2001 sezonunda ve Fatih Terim döneminde geçen sezon, Fenerbahçe de 2007-2008 sezonunda Brezilyalı teknik adam Arthur Antunes Coimbra ‘Zico’ yönetiminde çeyrek final oynama başarısı gösterdi. Bu arada, UEFA Şampiyonlar Ligi’nin bugünkünden farklı bir statüde oynandığı 1993-1994 sezonunda Galatasaray, Rainer Hollmann yönetiminde ilk iki eleme turu geçerek, son sekiz takımın mücadele ettiği gruplara kalmıştı. (A) Grubu’nda Barcelona, Monaco ve Spartak Moskova ile mücadele eden sarı-kırmızılılar 2 puanla son sırada yer alarak elenmişti.

 

Terim, en çok görev yapan teknik adam

Bu sezon Galatasaray’ın başında UEFA Şampiyonlar Ligi maçlarına çıkacak olan Fatih Terim, Türk takımlarıyla bu ligde en çok görev yapan teknik adam unvanını elinde bulunduruyor. Terim, Galatasaray’ın başında 40 kez Şampiyonlar Ligi maçına çıkarken, Mircea Lucescu ise Galatasaray ve Beşiktaş’ın başında toplam 32 maçta görev aldı.