Ergin Ataman bombaladı!

Bogdan Tanjevic’in istifası sonrasında Basketbol Milli Takımı’nın başına geçeceği konuşulan Galatasaray Liv Hospital’ın başantrenörü Ergin Ataman çarpıcı açıklamalar yaptı.

Spor
18 Eylül 2013 Çarşamba

TRTSPOR’dan Şeyda Baykal’a açıklamalarda bulunan Antrenör Ergin Ataman, Basketbol Federasyonu Başkanı Demirel’e imalı göndermelerde bulundu. Başarılı koç, “Ergin Ataman dünya ve Avrupa basketbolunda bir markadır. Bunu herkes kabul etmeli,” diye konuştu. Ataman şöyle konuştu:

“Tanjevic’in istifa etmesi, federasyonun yaptığı açıklamalar ve aynı gün gazetede benim ağzımdan çıkan haberler, benim göreve hazır olduğumun manşetten verilmesi. Akabinde Harun Erdenay’ın bir radyo programında, milli takımı benim çalıştırmamı çok istediğini açıklaması ile artık bu konuşulanlara, iddialara cevap vermem gerektiğini anladım. Milli Takım için benim ismimin geçmesi doğal. Türkiye’de üst üste kazandığım şampiyonluklar var. Önce Beşiktaş, ardından da Galatasaray’da. Avrupa Şampiyonası öncesinde de benim ismim ön plandaydı. Ama hiçbir dönemde bana teklif gelmedi. Teklif olmadan konuşmak kolay değil. Ama konu o kadar büyüdü ki Başkan Ünal Aysal’ın gündemine kadar taşındı ve Başkanımız yorum yaptı.

“Ben federasyonun kapısında görev bekleyecek biri olmam”

Milli Takım hepimiz için bir heyecan. Bugün hepimiz, her Türk antrenörü görev verildiği takdirde en iyi şekilde görev yapmaya mecbur. Bakıyorsunuz kamuoyunda benim ismim gündeme geliyor. Milli takım Sorumlusu Harun Erdenay, Ergin Ataman’ı istiyorum diyor. Fakat Ergin Ataman çalışmıyor. Sanki öyle bir kanı var. Ben uyumsuz bir insanım, ben Turgay Demirel ile anlaşamıyorum. Ya da ben milli takımda çalışma istemiyorum gibi. Ben bunlara net bir şekilde cevap vermek istiyorum. Ben basketbol federasyonunun kapısında bekleyip de ‘beni milli takım antrenörü yapın’ diyecek bunun ihtiyacında olan biri değilim. Ama görev teklif edildiğinde de bunu en ince detayına kadar konuşmaya hazırım.

“Oyuncu istiyor diye Milli Takım’ın başına geçmem”

Ben hep açık konuşan bir insanım. Avrupa Şampiyonası’na gitmeden önce çok kritik hatalar yapıldı. Örneğin; oyunculara milli takım antrenörlüğü konusunda görüş sormak son derce yanlış. Siz sorabilirsiniz basın olarak. Ama bunu federasyon ya da yetkili kişilerin sorması yanlıştır. Sorunca da onların cevap vermesi kadar doğal bir şey olamaz. Oyuncuların büyük çoğunluğu Ergin Ataman ismini dile getirmişse bu da yanlış. Oyuncuların istemesi ile milli takım antrenörü olmam ben. Olmamalıyım da zaten. Bunun dışında federasyon altı aylık süreç boyunca birçok antrenör ile yabancı antrenörler görüşme yaptı. Fakat yerli antrenörlerin hiçbiriyle söylendiği halde görüşülmedi.

“Türk hocalara güvenilmiyor”

Federasyonun son 10 yıldaki hoca tercihleri yerli hocalara güvenilmediğini gösteriyor. Kendileri son basın toplantısında söyledi. Bizim çok başarılı yerli antrenörlerimiz var diye sağolsunlar. Ama bunun söylemin dışına çıkması lazım.

“Oyuncuların kafasındaki Tanjevic modeli artık kayboldu”

Son dakika Tanjevic ile devam ediyoruz kararı bana göre çok doğru değildi. Tanjevic ile defalarca konuştum. Bana sürekli “ben artık antrenörlük yapmayacağım” dedi. Oyuncularında kafasında Tanjevic’in antrenörlük modeli artık kaybolmuştu. Benim hissettiğim buydu.

“Federasyonun antrenör tercihinde bilmediğimiz nedenler olabilir”

Kendinizi Basketbol Federasyonu’nun yerine koyun. Oyuncular istiyor, halk istiyor, basın istiyor diye onların isteğiyle birisini antrenör yapıyorsunuz. Federasyonda böyle bir psikoloji oluşur bence. Onlar da o baskının altına girmek istemedi. Ya da bizim bilmediğimiz ya da benim Ergin Ataman olarak bilmediğim bazı farkı sebepler vardı. Milli Takımlar Sorumlusu Harun Erdenay, milli takım antrenörü açıklanmadan 2 gün bizzat beni aradı. ‘Ergin Başkan seni arayacak lütfen pozitif konuş’ dedi. Ama beni arayan soran olmadı.

“Ergin Ataman’ın marka olduğunu kabul edecekler”

Turgay Demirel Federasyon Başkanı sevgimiz var, saygımız var. Başarılı oldu hakikaten idari anlamda da Türkiye de çok başarılı olduğu işler var. Büyük organizasyonlar gerekleştirdi dünya çapında. Türk basketbolunun Avrupa’da bir saygınlığı var ama teknik anlamda bizim de bir saygınlığımız var. Bugün Ergin Ataman dünya basketbolunda, Avrupa basketbolunda bir markadır. Onlar da bunu kabul edecek.