Dünyagöz, ülkemizdeki katarakt mağduriyetini bitirmeye kararlı

Dünyagöz Hastaneler grubu bir sene boyunca, katarakt muayenesi ve ameliyatı olacak SGK hastalarından fark almayacak. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılan kampanya ile bu konudaki farkındalığın artırılması ve yanlış yapılan ameliyatlar yüzünden yaşanan mağduriyetlerin azaltılması hedefleniyor. Projeye büyük önem veren Dünyagöz Hastaneleri Grubu Başkanı Eray Kapıcıoğlu ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik

Işık Sivil KARAKOÇ Sağlık
18 Eylül 2013 Çarşamba

Bu bir reklamdır


Öncellikli olarak bize Dünyagöz Hastaneler grubunun gelişiminden ve gelecek hedeflerinden bahsedebilir misiniz?

Türkiye’nin, sadece göz konusunda uzmanlaşmış ilk hastanesi olan Dünyagöz Hastanesi’nin ilkini 1996 yılında açtık. Kısa sürede, gözün her alanında branşlaşmış, 240 farklı ameliyat yapabilen bir hastane olduk. 1996 yılında, ilk hastanemiz olan Levent’te on üç göz doktoru ve 40 personelle yola çıktık; bugün 2000’e yakın personel ve 200’ün üzerinde doktor ile Türkiye dışında, dünyanın 107 ülkesinden gelen insanlara hizmet veren bir hastane haline geldik. Şu anda on sekiz noktada hizmet veriyoruz. Ayrıca Türkiye dışında, Frankfurt’da bir göz hastanemiz var. Avrupa’nın üç değişik şehrinde klinikleriniz var. Yılda 50.000’den fazla hastayı Avrupa’dan getirip ameliyat yapıyoruz, sağlık turizmine katkıda bulunuyoruz. Yurtdışında, Moskova, Makedonya ve Üsküp gibi farklı noktalarda hastaneler açmayı planlıyoruz. Bu sene, Gaziantep, Konya, İzmir, Kayseri ve Erzincan olmak üzere beş ilde yeni hastaneler açacağız. Bu gelişmeler her sene böyle devam edecek. Grup dört sene içinde 40 hastaneye çıkmayı hedefliyor. Çok deneyimli, konusunda söz sahibi doktorlar ile çalışıyoruz ve en son teknolojiyi kullanıyoruz. Dünyagöz Hastanesi’ne gelen bir kişi, 365 gün, 24 saat onunla ilgilenecek bir doktora ulaşabiliyor.

Ülkemizde gereksiz ve yanlış yapılan katarakt ameliyatları yüzünden birçok kişi gözünü kaybetti. Oldukça büyük önem verdiğiniz ve kişisel olarak da desteklediğiniz katarakt kampanyası nasıl ortaya çıktı?

Kısa süre önce başlattığımız katarakt projesi, aslında sekiz aydır üzerinde çalıştığımız bir proje oldu. Maalesef Sosyal Güvenlik Kurumu’nun katarakt ameliyatına çok düşük para vermesi, bizim bu düşük ücretlerle SGK’lı hastalara hizmet veremememiz, 3-4 senedir, küçük kliniklerin ve merdiven altı olarak tabir edebileceğimiz yerlerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Tamamen katarakt ameliyatını muayenehane gibi yerlerde yapmaya odaklanmış, 600-700 bin dolar yatırım yaparak, ameliyatların gelirini tamamen SGK’dan tahsil etmeye odaklanmış klinikler ortaya çıktı, bunların sayıları 200’leri geçti. Bu tabi ki peşinden suiistimali de getirdi. Olmayan ameliyatlar yapılmış gibi gösterilerek SGK’nın parası sömürüldü, gereksiz yere, kötü malzeme ile steril olmayan ortamda yapılan ameliyatlar sonucu insanlarımız gözlerini kaybetti. Herkesin bildiği gibi, bu haberler son birkaç senede medyada geniş yankı uyandırdı. Biz sekiz aydır Sosyal Güvenlik Kurumu’na, gereksiz para ödediklerini, her gün 100’e yakın vatandaşın bize başvurup, bu tür kliniklerden zarar gördüğünü anlatmaya çalıştık. Elimizdeki belgeleri sunduk. Bunun durdurulmasını istedik. Bunun da yolunun makul SGK ödemelerinden geçtiğini söyledik. Maliyetine yakın bir parayı ödemeleri gerektiğini aktardık. Görüşmelerimiz neticesinde SGK da bir adım attı ve katarakt ameliyatı için katkı payını 622 TL’ye çıkarttı. Bugün bir katarakt ameliyatının maliyeti 1.500 TL’dir. Biz de grup olarak, bakanlığın bir adımına karşılık beş adım atalım istedik ve bir yıl boyunca aradaki farkı, grup olarak üstlenmeye karar verdik. Çünkü biz büyük bir göz hastanesi grubuyuz, 240 farklı ameliyat yapıyoruz, katarakt da bunlardan sadece bir tanesi. Ama bu sahada büyük oyuncu olduğumuz için bu görevin bize düştüğünü düşünüyoruz. Bunun için grubun yanı sıra kişisel olarak da toplam 15 milyon TL’lik bir bütçe ayırdım, ayrıca 5-6 milyon dolarlık bir katkıyı da malzeme satan firmalardan temin ediyoruz. Bir sene için çok ciddi bir bütçe planladık. Her katarakt ameliyatının 400 dolarını finanse ediyoruz. Benim verdiğim 400 doların üzerine SGK verdiği ücreti de koyduğunuzda, SGK’lı vatandaşlarımızın ameliyatı bedavaya gelmiş oluyor.

Bu proje ile ucuz ve sağlıksız koşulda ameliyat yapan firmaları rahatsız etmiş oldunuz.

Sadece insanların doğru yere gitmesi için, gözlerinde gerçekten bir sorun varsa ameliyat olmaları için ve insanımızı bu konuda bilinçlendirmek için bu projeyi başlattık. Tabi bu başlattığımız projeden rahatsız olan insanlar var. Benim hırsız dediğim, bu işi yanlış yapan, devletin parasını gereksiz yere alan, insanımıza zarar veren yerler var. Bu kişileri ya bu işi doğru yapmaya iteceğiz ya da bu işe bırakmalarına sebep olacağız. Bu konuda kararlıyız. İnsanlar bize güveniyorlar, bu sahada büyük oyucuyuz, dersimizi iyi çalışıyoruz. Bu sektördeki en büyük grup olarak, sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve bu sorumluluğu da üstümüze aldık; inşallah insanlarımıza bunu duyuracağız. 81 ilde, grupta görev yapan arkadaşlarımız, araçlarımızla, köy köy, kasaba kasaba dolaşarak, insanlarımızı katarakt konusunda bilinçlendiriyorlar. Medyada her türlü kanaldan bilgilendirme yapıyoruz. Bu projenin ülkemiz için çok iyi olacağına inanıyorum.

Kampanyaya olan ilgiden de bahsedebilir misiniz? Talepleri karşılamak için ne tür bir planlama yaptınız?

Günde müşteri hizmetlerimize üç bin telefon gelirken, bugün sayı on beş binlere çıktı. İnsanlarımız, bu sürecin daha ne kadar devam edeceğini merak ediyorlar. Dünyanın her yerinden arıyorlar. Herkes rahat olsun, Dünyagöz Hastanesi, günlük 600 ameliyat kapasitesine sahip bir grup, bu 600 ameliyatın 250 tanesini de sadece bu sosyal sorumluluk projesine ayırdık.

Ameliyat olan herkes çok mutlu, çok olumlu tepkiler alıyoruz. Ameliyat sonrası, personelimiz kişileri ziyaret edip, onlarla görüşüyor. Bayanlara eşarp, erkeklere kahve fincanı hediye ediyoruz. Uygulamadan çok memnunlar. Temmuz ayında bu ameliyatı olanlar 2.500 TL ödüyorlardı. Bugün para ödemiyorlar. Alt yapı, teknoloji ve doktor kadromuzda değişiklik yok. İnsanlarımız çok memnunlar. Bir branş hastanesi olarak, en iyi malzeme ile en ileri teknolojiyi kullanmak zorundayız, işimiz sağlık olduğu için, kesinlikle hata kabul edemeyiz.

İlgiye bağlı olarak kampanya süresini uzatmanız mümkün mü?

6. ve 12. ayda tekrar biri durum değerlendirmesi yapacağız. Eminim ki, bu bir senenin sonunda SGK’dan kesilen katarakt ameliyatı sayısında azalma olacak. Eğer vatandaşımızın bu talebini bir sene içerisinde karşılayamazsak, bunu uzatabiliriz, bu bizim elimizde.  Amacımız insanımıza ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na zarar verilmesinin önüne geçmek.