Almanya’dan İsrail’e büyük destek

Seçim arifesindeki Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, İsrail’in güvenliğinin milli değerlerinden biri olduğunu dile getirdi

Dünya
18 Eylül 2013 Çarşamba

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel  seçimlere bir hafta kala, İsrail’in güvenliğinin Almanya’nın milli değerlerinden biri olduğunu belirtti

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya’da yayınlanan Jewish Voice (Yahudi Sesi) adlı gazeteye yaptığı açıklamada, İran’ın İsrail’i nükleer tehdit altına sokmasıyla ilgili olarak, “Bu durumda tarafsız kalamayız. İsrail, güvenliği söz konusu olduğunda bizden tam destek göreceğine emin olabilir. Bu nedenle daha önce de dediğim gibi İsrail’in güvenliği Almanya’nın varoluş sebeplerinden ve milli değerlerinden biridir,” dedi. Siyonizm düşmanlığının geçerli bir duruş olmasına kesinlikle karşı çıkan Merkel, “Benim gibi, Yahudilerin kendi kaderlerini tayin etme hakkı olduğuna inanan insanlar için Siyonizm, bu hakkı somutlaştıran milli bir hareketten başka bir şey değildir ve Siyonizm’e karşı olmak  Yahudilerin bu temel hakkına karşı olmakla aynıdır,” diye sözlerine devam etti.

Merkel röportajında, geçmişte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Siyonizmin bir insanlık suçu olduğuna dair açıklamalarına ile ilgili olarak, “Başbakan Erdoğan ile Türkiye-İsrail ilişkilerini pek çok kez konuştuk. ABD Başkanı Barack  Obama’nın İsrail’i ziyaretinden sonra Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmelerinin tekrar başlamasına seviniyorum ve bu görüşmelerin her iki ülke içinde olumlu yönde gelişmesini ümit ediyorum,” dedi.

Konuşmasında İsrail’in Ortadoğu’daki tek ve gerçek demokratik ülke olduğuna değinen Merkel, İsrail’le kültür, bilim ve çevrecilik başta olmak üzere her konuda mümkün olduğunca yakın bir işbirliği içinde olmak istediklerini dile getirdi. Merkel ayrıca, “İşbirliğimiz son derece zengin ve çeşitli. Bu çalışmalarımız iki ülke insanlarını yakınlaştırmakta ve onları birer dost ve iş arkadaşı haline getirmektedir. Bunu başarabilmek en az iki hükümetin sağlam bir işbirliği içinde olması kadar önem taşımaktadır,” dedi.