Milli Eğitim Bakanlığı liselere giriş sistemini değiştirdi. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş – TEOG, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayacak. Peki bu yeni sistemde, liseye hazırlanan öğrencileri neler bekliyor, biliyor musunuz? UÖML uzmanları yeni sistemin detaylarını anlattı.
Milli Eğitim Bakanlığı yıllardır liselere giriş sistemi üzerine çalışıyor ve sürekli değişiklikler yapıyor. Her yıl yaklaşık 1,5 milyon öğrencinin lise tercihi yaptığı düşünüldüğünde yerleştirme işleminde sınavsız bir formülün bulunamayacağı görülüyor. Yıllar önce 5. sınıf öğrencilerinin girdiği, kolejlerin ayrı ayrı açtığı sınavların ardından merkezi sınavlara geçilmesi, sonra sırasıyla LGS, OKS, SBS gibi sonunda hep ‘sınavı’ kelimesini ifade eden ‘S’ harfi bulunan sistemlerin devreye sokulması bunun göstergesi. Yeni sistemin sonunda bir ‘S’ harfi bulunmasa da öğrencilerin Anadolu Liseleri ve kolejlere yerleştirilmesi yine sınav notlarına bağlı olarak belli olacak.
2013-14 Eğitim ve Öğretim Yılı’ndan itibaren de uygulanacak yeni sistemin adı TEOG – ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş’. Eğitimciler günlerdir TEOG üzerine çeşitli yorumlarda bulunuyor. Bu sistemin öğrencileri daha fazla dershanelere yönlendireceği, kendi okullarında sınava girecek öğrencilerin sınavlarının geçerliliği ve güvenilirliği, telafilerde karşılaşılabilecek suiistimaller gibi daha birçok konu dile getiriliyor.
Bu yıl getirilen sistemin avantajları da yok değil…
Yeni uygulama kapsamında öğrenci, Anadolu Lisesi veya sınavla öğrenci alan özel liselere girmek için hazırlanmak istemese bile sisteme yönelik çalışmak zorunda olacak. Çünkü Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden yapılacak merkezi sınavlar öğrencilerin karne notlarına da etki edecek. Böylece okullarda sınava hazırlanan ve hazırlanmayanlara yönelik farklı uygulamalar söz konusu olamayacak. Ayrıca MEB tarafından uygulanan sınavların sonuçlarıyla okullar tarafından uygulanan sınav sonuçları paralellik göstermezse hangi okulların notları şişirdiği belirlenebilecek. Notlar e-okul sistemine girileceğinden takip ve tespitler daha kolay yapılabilecek. Tüm okullarda aynı dönemde aynı müfredat konuları işleniyor olacak ve konular zamanında bitirilecek. MEB’in açıklamalarına göre sistem kapsamında öğrenciler fazladan bir sınava girmeyecek. Okullarda aldıkları bu altı temel dersin her dönem birer sınavı okul yerine MEB tarafından uygulanacak.
OKS, SBS ya da TEOG; ne olursa olsun bu sınavlara uygun şekilde hazırlanmak üniversite giriş sınavında öğrencilere avantaj sağlıyor.
Aslında bu sınavlar üniversite giriş için ilk adım. Dört yıl önce lise giriş sınavlarında yarışan gençler, dört yıl sonra yine benzer tipte uygulanan üniversite giriş sınavında yarışıyor. Eğer lisede büyük bir atak yapmazlarsa sıralamalarında pek bir değişiklik olmuyor. Bu nedenle ilköğretimde sisteme hazırlanmaları çok önemli. Böylece lisedeki çalışmalarını bunun üzerine daha sağlam ve daha hızlı yapılandırabiliyorlar.
Tabii öğrencilerin temeli ne kadar sağlam olursa olsun sınav sistemlerine yönelik çalışma yapılmadığı takdirde sıralamada ön plana çıkmak neredeyse imkânsız. Çünkü bu sınavlarda belirli bir sürede, belirli sayıda soruyu hızlı okuyup yorumlamak ve doğru sonuca ulaşmak gerekiyor. Kimi zaman benzer şıklarda eleme yapmak gerekebiliyor, bazen de önce soruyu okuyup sonra ilgili paragrafı taramak size hız kazandırabiliyor. Çeşitli taktikler sizi sıralamada öne çıkarabiliyor. Üniversite giriş aşamasında yüksek hedefler belirleyen okullar, çeşitli öğretim ve değerlendirme metotlarının içinde mutlaka test çalışmalarına yer veriyorlar. Temel eğitim sürecinde öğrenciyi bu tür çalışmalarla sisteme hazırlıyorlar.
LİSEYE GİRİŞTE YENİ SINAV SİSTEMİ
Temel eğitimden liseye geçişte uygulanan SBS sistemi değişti. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın açıkladığı yeni sistemin adı ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş’ kısacası TEOG.
2013-2014 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda sadece 8. sınıflara uygulanacak sistem ileriki yıllarda altıncı, yedinci, sekizinci sınıflara da uygulanacak. TEOG’nin ana hatları şöyle:
• 2013-2014 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda 8. sınıflara uygulanacak.
• 5. sınıf, ilkokuldan ortaokula alıştırma dönemi gibi değerlendirilecek; 5. sınıfta merkezi sınav yapılmayacak.
• Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde her dönemde birer sınav MEB tarafından uygulanacak.
• Her dönemde üç sınavlı derslerin ikinci sınavı, iki sınavlı derslerin son sınavı MEB tarafından yapılacak. Öğrenciler 8. sınıfta 12 merkezi sınava girecek.
• Öğrencilerin, merkezi yazılılardan aldıkları puanlar karne notları belirlenirken de kullanılacak. Merkezi sınav puanları; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Yabancı Dil için ikinci yazılı yerine; TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi için ise birinci yazılı yerine geçecek.
• Sınavlar aralık ve nisan aylarında, iki güne yayılmış oturumlar halinde gerçekleştirilecek.
• Öğrencilerin kendi okullarında sınava girecekler. Gözetmenler farklı okullardan olacak. Hangi öğretmenin hangi okulda görev alacağına il/ilçe milli eğitim müdürlükleri karar verecek.
• Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf öğrencilere Sosyal Bilgiler soruları sorulacak.
• Sınavlar dört şıklı test olacak ve müfredattan sorulacak. Testlerde yanlış cevaplar, doğru cevapları etkilemeyecek.
• Sınavlardan herhangi birini kaçıran ancak geçerli mazeret sunacak öğrencilere, sınavı takip eden hafta telafi sınavı yapılacak. Ancak bu sınav merkezi olarak, bir kereye mahsus düzenlenecek. Öğrenciler bu sınava kendi okullarında değil; il veya ilçe merkezlerindeki sınav salonlarında girecek.
• 6., 7. ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının (1) aritmetik ortalamasının yüzde 30’u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının(2) yüzde 70’inin toplamı, ortaöğretime yerleştirmeye esas puanı oluşturacak.
• Mezuniyet puanının yüzde 30’u ve merkezi sınavların ortalamasının yüzde 70’i ile öğrenciler tercih ettikleri liselere yerleştirilecek.
• Özel Okullar ayrı sınav açamayacak. Kabul şartlarında değişiklik yapabilecekler.
• Çok tercih edilen Anadolu Liseleri için ayrı bir sınav daha açılmayacak.
• Öğrencilerin yaptıkları okul tercihleri puan esasına göre değerlendirilecek ve yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek.
• Ortaöğretime Yerleştirmeye Puanlarının eşit olması halinde; tercih önceliği, sırasıyla 8., 7. ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği, okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı belirleyici olacak.
• Eğitim ve öğretimin tüm okullarda paralel işleyebilmesi için bakanlık ihtiyacı olan okullara öğretmen desteği verecek
(1) Yılsonu Başarı Puanı: Öğrencinin not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puan
(2) Ağırlıklandırılmış Merkezi Sınav Puanı: Sadece merkezi sınav yapılan 6 dersin 1. ve 2. dönem puanlarının ortalamasının haftalık ders saatleriyle çarpılıp, toplamlarının bu derslerin haftalık toplam ders saatine bölünmesiyle elde edilen puan.
SBS ÇALIŞMALARININ VERİMİNİ ÜNİVERSİTE SINAVINDA ALIYORUZ
Öğrencilerimiz kolej ya da Anadolu Lisesi sınav sistemine hazırlanmak istesin istemesin biz tüm öğrencilerimizi sisteme yönelik çalıştırıyoruz. Amacımız üniversite sınavında onları yüksek hedeflerine ulaştırmak. Bu çalışmalarımızın verimini de lisede ve üniversite giriş sınavlarında alıyoruz.
Üniversite giriş başarımızdan dolayı ortaokulu bitiren birçok öğrencimiz, lisemizde devam etmek istiyor. Sınavlarda başarılı olanlar lisemizin başarı bursunu kazanıyorlar. Öğrencilerimiz bu bursa sahip olabilmek için de çalışıyor. Yüzde 80, yüzde 60 oranlarında başarı bursları kazanıyorlar. Yapılan araştırmalara göre, son yıllarda cemaatimizden toplam olarak iki ya da üç öğrenci Robert Kolej veya Üsküdar Amerikan Lisesi’ne girmeye hak kazanıyor. Bu öğrencilerin mutlaka biri ya da ikisi okulumuz öğrencilerinden oluyor. Okulumuzda tüm derslerde test sınavı sistemine yönelik çalışmalar uygulanmakta. Konu tarama testleri, deneme testleriyle sisteme hazırlanan öğrenciler merkezi sınavlara girmekte. Sağlam bir temel vererek sisteme hazırladığımız öğrenciler, hedef koydukları takdirde mutlaka istedikleri başarıyı elde ediyorlar.
Röne Kaspi / UÖMO Eğitim Koordinatörü
SBS’YE GİREN ÖĞRENCİLERE SORDUK
Eris Çakon (UÖMO İlköğretim Okulu Mezunu/Avusturya Lisesi’nde okuyor):
Eğitim hayatımın ilk sekiz yılını UÖMO’da geçirdim. Hedefim liseden de mezun olmaktı. Yedinci sınıfta ağırlıklı olarak okulda başlayan SBS çalışmaları sonucunda sınavdan yüksek bir puan aldım. Puanım İngilizce eğitim veren bir koleje girmeme yetiyordu. Bu süreçte İngilizcenin yanı sıra yeni bir lisanı daha öğrenmek istediğime karar verdim. UÖMO Ortaokulundan mezun olduğumda İngilizce olarak dilediğim her kitabı okuyabiliyordum. Karar aşamasında Avusturya Lisesi’ni seçtim. UÖMO’ya her geldiğimde öğrenci olarak ve birey olarak ne kadar değerli olduğumu hissediyorum. Birçok okulda adınız sadece “öğrenci” iken, UÖMO’ya her gelişimde herkesin beni ismimle çağırması ve sevgiyle kucaklamasından çok mutlu oluyorum.
Rakel Benzeray (UÖMO Velisi, iki kızı da UÖMO ilköğretiminden mezun oldu. Kızları Silvya Benzeray Robert Lisesi’nde, Romina Benzeray Kadıköy Anadolu Lisesi’nde okuyor):
İki çocuğum da ilk ve orta öğrenimlerini UÖMO’da tamamladılar. 8. sınıfın sonunda farklı okullara gitmeye karar verdiklerinde, başarılarından dolayı hem gururluydum hem de yuvalarından ayrılacakları için burukluk hissediyordum. Bana göre her ilkokul aşağı yukarı aynı bilgileri verir. Önemli olan çocukların kişiliklerine yeni şeyler katmak ve gelişmelerine fırsat tanıyan bir eğitim sunmaktır. Çocuklarımın eğitiminde emeği geçen herkese teşekkürler.
Romina Benzeray (UÖMO İlköğretim Okulu Mezunu/Kadıköy Anadolu Lisesi’nde okuyor):
SBS’deki başarımın ve hevesimin esas kaynağı UÖMO’nun bana verdiği eğitim ve motivasyondur. En önemlisi ise bu okulun ve okuldakilerin bana verdiği değeri her zaman hissediyor olmam.
Treysi Tekok (UÖMO ortaokulu mezunu, Robert Lisesi’nde okuyor):
Ulus Özel Musevi Okulları’na geldiğim ilk günden beri her açılış ve kapanış töreninde duyduğum bir söz var: “Başarı bir tesadüf değildir.” Yaşadığım son bir yılda bu sözün doğruluğunu bir kez daha anlamış oldum. Çok yoğun geçen 8. sınıf sonunda zorlu bir sınavı aşarak Robert Kolej’e girebildim.
Bu başarıyı elde edebilmemde okulumdaki sevgili öğretmenlerimin payı büyük. Derslerde düzenli olarak verilen ev çalışmaları bazen bizi zorlasa da zekâmızın gelişmesinde büyük pay sahibi. Okulda yapılan sınavlar, SBS denemeleri sonrası verilen geri bildirimler ve takviye çalışmaları sayesinde eksiklerimizi tamamlama fırsatı bulabildik. Yoğun tempodan bunaldığımız zamanlarda rehberlik servisinden destek aldık. Sınavdan sonra da seçimlerimiz konusunda bizi en iyi şekilde yönlendirdiler. Tüm değerli öğretmenlerime ve tabii ki aileme çok teşekkür ederim.
Mark Albert Adut (UÖMO Ortaokulu Mezunu/UÖML’de % 80 başarı bursu ile okuyor):
UOMO Ortaokulu akademik bilgilerin yanı sıra bana ahlaki değerler, sosyal beceriler kazandırdı. Kişiliğimi geliştirmem ve iyi insan olma yolunda ilerlemem için büyük katkıda bulundu. En büyük dileğim Musevi Lisesi’den başarılı ve bugün sahip olduğum değerlere yenilerini eklemiş bir genç olarak mezun olmak.
İdil Bensusan (Açı Ortaokulu Mezunu/UÖML’de % 80 başarı bursu ile okuyor):
Yıl boyunca SBS’ye çalıştım. Hedefim, ideallerim doğrultusunda beni geleceğe hazırlayacak liseye girebilmekti. Sınavda aldığım puanla birçok özel okula girebilme hakkını kazandım. Ulus Musevi Lisesi’ni seçmemin sebebi farklı alanlarda iyi, gelişmiş ve kapsamlı bir okul olmasıydı. Üniversite başarısı, kulüpleri, liseyi yüzde 80 başarı bursu ile okuma fırsatı, deneyimli eğitimci kadrosu, sosyal aktiviteler UÖML’yi seçmemde büyük bir etken oldu.
Dani Albukrek (Fevziye Mektepleri Ortaokulu Mezunu/UÖML’de % 80 başarı bursu ile okuyor):
SBS’ye hazırlanma sürecinde, lisede benim için uygun olacağına inandığım okullar hakkında bilgiler aldım. Liseden sonra yurtdışında tarih eğitimi almak istiyorum. Arkadaşlarım yurtdışı için ideal bir lisede okuduklarını ve sözel bölümün geçmişte çok başarılı mezunlar verdiğini söylediler. SBS puanımın getirdiği yüksek başarı bursu sonucunda da UÖML’ye yazılmaya ailemle karar verdim. Şimdi de okulumum ilk günlerinde kararımın ne denli doğru olduğunu anlıyorum.