Obama: "Bekleyelim, Suriye ne kadar ciddi görelim"

Amerikan yayın kuruluşu CBS televizyonunun 60 Dakika isimli programına konuşan Başkan Obama, Suriye’nin kimyasal silahlarını imha etmek için ne kadar ciddi olduğunu zaman içinde ortaya çıkacağını ifade etti.

Dünya
16 Eylül 2013 Pazartesi

Obama şöyle konuştu: “Önemli olan uluslararası toplumun bu kitle imha silahlarının kontrol altına alındığından emin

 olmasıdır.” 

Silahların deklare edilip BM kontrolüne geçmesinin her aşamada teyit edilmesi ve bunun için zorlayıcı tedbirler almak gerektiğini belirten Obama,  Suriye’nin dünyanın en büyük kimyasal silah stoklarına sahip olduğunu belirtti.

Obama sözlerine şöyle devam etti: “Kimyasal silahları yok etmek elbette devam eden iç savaşı durdurmayacaktır. Her zaman söylediğim gibi, askeri müdahale de Suriye halkına barış getirmeyecektir, asıl olan tarafların masaya oturarak bir anlaşma zemini bulmalarıdır.

Kimyasal silahlar konusunda yaptığımız anlaşma hem barış yolunda bir adım olacak hem de ileride olabilecek katliamları önleyecektir.” 

İran ikinci adım mı? 

CBS televizyonuna verdiği demecinde ilk defa İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile temaslarda bulunduğunu teyit eden Obama İran’a da aynı politikayı uygulayacaklarının sinyallerini verdi.

ABD Başkanı şöyle konuştu: “İran Cumhurbaşkanı da bizim işimizi daha kolay hale getirmeyecektir, ancak elinizde büyük bir askeri güç varsa, biraz bu kudretin verdiği caydırıcılık, biraz da diyalog kullanarak makul bir anlaşmaya varmak zor olmayacaktır.”