Yom Kipur savaşı

Yahudi dünyasının en kutsal günü olan Yom Kipur aynı zamanda İsrail-Arap savaşlarının en kanlı olanlarından, Yom Kipur savaşının İbrani takvimine göre yıldönümüdür.

Dünya
13 Eylül 2013 Cuma

Tarihçilerin ‘Ekim Savaşı’ olarak da isimlendirdikleri bu savaş, 1973 yılının 6 Ekim günü Suriye ve Mısır ordularının, Yahudilerin en kutsal günü Yom Kipur’da ateşkes hatlarını geçerek İsrail’e hiç beklemediği bir anda havadan ve karadan saldırısı ile başladı.

Irak ve Ürdün ordularının da yeni bir cephe açmamak ile beraber İsrail’e karşı stratejik destek verdiği savaşın cereyan ettiği 1973’ün Ekim ayı aynı zamanda kutsal ay Ramazan’a tekabül ediyordu.

6 Ekim’de başlayan savaş başta hiç beklemediği bir anda saldırıya uğrayan İsrail ordusunu yıpratsa da üç gün içinde toparlanan İsrail ordusu kısa sürede her iki orduyu da yenilgiye uğratmış, Mısır’ın Sina bölgesini işgal etmiş, Suriye’nin de Golan tepelerini ele geçirmiştir.

Savaşın başlamasından 19 gün sonra,  BM devreye girerek ateşkesi sağladığında İsrail ordusunun birlikleri Kahire’ye 100, Şam’a ise 40 km mesafede idi.

Yom Kipur savaşı Ortadoğu’da büyük siyasi gelişmelere neden olmuştur.

Bunlardan en önemlisi Mısır’ın bu savaştan sonra Sovyet bloğundan koparak Batı bloğuna geçmesi ve İsrail ile bugün halen süren bir barış anlaşması yapmış olmasıdır.

Savaşın yarattığı ikinci önemli etki ise, Arap ülkelerinin arkalarındaki yoğun Sovyet desteğine rağmen bu savaştan sonra İsrail ile top yekun bir savaşa girmekten her zaman kaçınacaklarıdır.