Rapor: Esad kimyasal silahlarını 50 değişik depoya dağıtıyor

Suriye’deki Esad rejimi bir yandan kimyasal silahlarını deklare ederek BM’nin denetimine teslim edeceğini açıklarken, bir yandan da kimyasal silah stoklarını ülkenin 50 değişik noktasına dağıtıyor.

Dünya
13 Eylül 2013 Cuma

 İsrail’in Yedioth Aharonot gazetesi, ABD istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, dünya yörüngesinde dolaşan uydulardan yapılan gözetlemede, Esad ordusunun Suriye’nin batısında bulunan ana kimyasal silah depolarındaki mühimmatı kamyonlar ile ülkenin 50 değişik yerine dağıttığının saptandığını yazdı.

Habere göre, Suriye ordusunda kimyasal silahları hazırlayan ve füzelere yükleyen ‘Seçkin Kuvvet 450’ adında çok özel ve gizli bir birlik var.

Esad ailesine yakın olan askerlerden seçilerek oluşturulmuş olan bu birlik aynı zamanda kimyasal silahların güvenliğinden de sorumlu.

ABD istihbaratından ismini vermeyen bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Pentagon muhtemel bir askeri müdahalede bu birliği direkt olarak hedef almamaya özen gösterecek, çünkü eğer kimyasal silahları koruyan ‘Seçkin Kuvvet 450’ dağılırsa yaklaşık 1000 ton kimyasal kitle imha silahı radikal unsurların eline geçebilir.

Kimyasal silahları deklare edeceğini açıklayarak mutlak bir askeri müdahaleyi durduran Suriye yönetiminin bu hareketi Şam’a zaten şüpheyle bakan uluslararası toplumun tepkisine neden olabilir.