Erdoğan: Kimyasal silah kullanıldığında suç, diğer silahlar kullanıldığında suç değil mi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CNR Fuar Merkezi’nde düzenlenen TÜMSİAD Uluslararası Kobi Şurası ve TÜMEXPO Genel Ticaret Fuarı´nın açılışında yaptığı konuşmada Suriye’de yaşanan drama dikkat çekerek batının kimyasal silah kullanımına kadar uyguladığı pasif politikayı eleştirdi.

Toplum
12 Eylül 2013 Perşembe

Erdoğan şöyle konuştu: “Suriye'de olayların başladığı günden bu yana ölenlerin sayısı 110 bine ulaştı. Bunlar kayıtlı. Bilinmeyen, kayıt dışı 200 bin rakam var.
Şu anda dahi insanların hâlâ hayatını kaybettiğini biliyoruz. Süreç farklı bir boyut kazandı.
Neticesi ölüm olan bir saldırıda kimyasal silah kullanıldığında suç, diğer silahlar kullanıldığında suç değil mi? Tankla topla öldürülürse veya uçakla öldürülürse o bunların arasına girmez mi?
Ölüm ölümdür. Kullanılan silah ne olursa olsun. Bunla da onla da öldürülüyorsa hepsini aynı kategoride değerlendirmeliyiz. Bu rejimin bunun hesabını vermesi gerekir.
Böyle bir cambazlık olur mu? Bunu adil olarak ele alalım. Bu ölümlerin hesabını kim verecek?

Ölen 106 bin insanın kayıp 200 bin insanın hesabını kim verecek?”

Esad rejimi ile ABD arasında Rusya aracılığı ile yapılan kimyasal silahların imhasına yönelik görüşmelere de değinen Başbakan sözlerine şöyle devam etti:

“Suriye'nin insanlığa karşı bunun bedelini, bu rejimin bunun hesabını vermesi gerekir. Esed rejimi bugüne kadar hiç bir taahhüdünü yerine getirmemiş, verdiği sözlerin tamamını çiğnemiş ve bu yolla daha fazla katliam yapabilmek için zaman kazanmıştır, zaman kazanmaya devam ediyor. Kimyasal silahlar konusunda verilen sözlerin yerine getirileceğine kuşkuyla bakıyoruz."

 

2,5 yıldır süren Suriye iç savaşının şimdiye kadar verdiği 100.000 kurbana rağmen dünya devletlerinin pasif durumunu koruması, ancak kimyasal silah ile 1500 kişi öldürülünce mutlak bir ABD askeri müdahalesinin söz konusu olması daha evvel de İsrail Dışişleri eski Bakanı Avigdor Lieberman tarafından da gündeme getirilmişti.

Lieberman, 21 Ağustos’ta gerçekleşen kimyasal saldırıdan sonra yaptığı konuşmada, uluslararası toplumu eleştirerek dünyaya şöyle seslenmişti: “Suriye’de 100.000 kişi katledildi ve dünyanın bu konuda tek yaptığı halen konuşmak.”