Mısır Sina’yı temizliyor

Cumartesi günü dokuz teröristin ölümü ile sonuçlanan operasyon Mısır’ın Sina Yarımadası’ndaki Refah sınırında devam ediyor. Operasyon sırasında yüzlerce terör hücresi ve silah deposu yok edildi

Dünya
11 Eylül 2013 Çarşamba

Mısır’da yayınlanan Al-Youm al-Sabaa gazetesine göre Mısır ordusu Sina Yarımadası’nda teröristlere yönelik sürdürdüğü operasyonlara bu hafta da devam etti. Mısırlı uzman bir çavuşun gazeteye yaptığı açıklamada ordunun yakın zamanda bölgedeki tüm terörist ve silahlı grupları yok edeceğini söyledi. Görgü tanıklarına göre harekât pazar sabahı erken saatlerde Refah kentinin güney kesimlerinde başladı. Güvenlik güçleri teröristler tarafından kullanılan yüz on sekiz terör hücresini yok etti. Bunlara ek olarak üç büyük silah ve mühimmat deposu da imha edildi.

Güvenlik güçleri tarafından hazırlanan rapora göre cumartesi günü geç saatlerde Gazze Şeridi’yle sınır olan Sina Yarımadası’nın kuzeyindeki Şeyh Züveyd kasabasında meydana gelen patlamada iki Mısır askeri hayatını kaybetmişti. Bu olay aynı gün erken saatlerde en az dokuz kişinin ölümüne neden olan askeri operasyonun ardından gerçekleşti.

Mısır devlet haber ajansı Mena’nın haberine göre Kahire’deki bir polis istasyonuna el bombası atıldı. Patlamada can kaybı meydana gelmezken, bölge uzmanlar tarafından inceleme altına alındı.

Öte yandan Mısır eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in 2011’de devrilmesi sonucu ülkede meydana gelen güvenlik sorunlarından faydalanarak etkinliklerini arttıran ve İsrail sınırına yerleşen radikal İslamcılar neredeyse her gün güvenlik güçlerine ve diğer hedeflere saldırı düzenlemeye devam ediyor. Gazze’den birkaç kilometre ileride helikopterler eşliğinde düzinelerce tank ve zırhlı araçla düzenlenen harekâtta Şey Zuveyd kasabasında bulunan terörist gruplar etkisiz hale getirildi. Ordudan yapılan açıklamada dokuz teröristin tutuklandığı belirtildi.

İsrailli üst düzey bir yetkili pazar günü yaptığı açıklamada Mısır ordusunun Sina Yarımadası’ndaki terörizmi bitirmek için ilk kez böyle kapsamlı bir harekât başlattığını söyledi.

İsrail Savunma Bakanlığı Diplomatik-Güvenlik Daire Başkanı Amos Gilad konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İsrail Mısır’ın iç işleri ile ilgili verdiği karar sonucunda meydana gelen bu müdahaleye dâhil değil. Bir dönem İran yapımı silahların Sina’dan Hamas’a aktarılması mümkünken bugün bunu yapmak çok zor. Ancak artık Libya kaçak silah diyarı haline geldi. İran da bu kaçakçılık olaylarına ilgisiz kalmıyor,” dedi.

Gilad’a göre Mısır’daki askeri harekât İslamcı militanların yarımadada bulunan askerlere şiddetli saldırıları sonucu bu derece kapsamlı olarak düzenlendi.

Gilad, “İsrail’in bu mücadeleyi Mısır’a bırakması akılcı bir hareket oldu. Mısır’ın egemenlik haklarına saygı duyarak bu harekâta karışmayan İsrail zekice davrandı,” dedi ve sözlerini “Mısırlıların kapsamlı bir anti-terör harekâtı yapıyor olması çok önemli ve yaptıkları etkileyici. El Kaide Mısır’ın müdahaleleri karşısında kesinlikle etkilendi. Burada önemli olan bu savaşın teröre karşı veriliyor olmasıdır,” diyerek tamamladı.