İran’dan Yahudi açılımı

Cuma günü Facebook’daki durumunu Farsça “Nazilerin Yahudi katliamını kınıyorum” şeklinde güncelleyen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif batı dünyasını şaşırttı

Dünya
11 Eylül 2013 Çarşamba

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Facebook sayfasına, “Naziler tarafından Yahudilere uygulanan katliamı kınıyoruz ve Siyonistlerin de Filistinlilere uyguladıkları katliamı kınıyoruz,”  şeklinde bir mesaj yazdı.

Görevde kaldığı sekiz yıl süresince Yahudi Soykırımı’nı inkâr eden İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın rejiminden oldukça farklı olan bu söylem özellikle batılı ülkeler arasında şaşkınlık yarattı. Zarif’in, perşembe günü de Twitter hesabına İngilizce olarak “Happy Rosh Hashanah” (Mutlu yıllar) yazması sosyal medyada hareketlenmeye yol açmıştı.

ABD Temsilciler Meclisi Demokrat Parti lideri Nancy Pelosi’nin kızı Christine ile girdiği diyalogla sosyal medyadaki mesajlarına devam eden İran Dışişleri Bakanı, soykırımı inkâr eden kişilerin artık görevde olmadıklarını belirtti.

Facebook mesajlarının ardından bir gazeteye yaptığı açıklamada Zarif, “Her sene Hıristiyan vatandaşlarımıza iyi seneler dileklerinde bulunuyoruz. İran’da yaşayan ve mecliste bir milletvekilleri bulunan Yahudilere de aynı kutlamayı yapmalıyız,” dedi. Bakan sözlerine, “Yahudilere veya Yahudiliğe karşı hiçbir düşmanlık beslemiyoruz fakat Siyonistlerin İran’ı dünyaya antisemit ve düşman olarak tanıtıp bu sayede Filistinliler üzerinde daha fazla baskı kurma imkânı bulmalarına ve bugüne değin işledikleri suçları unutturmalarına izin vermeyeceğiz,” diye devam etti.

Çok daha ılımlı olduğu bilinen İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, seçimlerden önce batı ile daha fazla diyalog içinde bulunma vaadinde bulunmuş ve nükleer faaliyetlerle ilgili temsilciliğin Dışişleri Bakanlığına kaydırılarak İran’ın dünya güçleriyle yapacağı hassas görüşmelerde Tahran’ın stratejilerinin güvenlik güçlerinin ellerinden alınacağını söylemişti. Perşembe günü bu değişikliği resmi web sitesinde duyuran Ruhani yönetimi göreve geldiğinden beri başlatacağını söylediği politik değişimler konusunda ilk adımı atmış oldu. Batıda eğitim almış ve oldukça deneyimli bir diplomat olan Zarif de İran’ın nükleer müzakerelerinde yeni başmüzakerecisi olacak.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Ruhani de, Twitter üzerinden Yahudilerin Roş Aşana Bayramı’nı kutladı. Ruhani, mesajında “Tahran’da güneş batmak üzereyken tüm dünyadaki, özellikle İran’da yaşayan Yahudilere mutlu bir Roş Aşana bayramı dilerim,” ifadelerine yer verdi.

Ruhani’nin paylaştığı bu mesaj, ilk önce kafa karışıklığına neden oldu. İranlı yetkililer bu tweet’leri yalanlarken, İran Cumhurbaşkanlık Basın Danışmanı Muhammed Rıza Sadık yaptığı açıklamada Ruhani’nin twitter hesabı olmadığını söyledi. Ancak CNN muhabiri Christiane Amanpour, Facebook’ta bir mesaj yayımlayarak İran Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştüğünü ve kendisinin Cumhurbaşkanı Ruhani’nin hesabından atılan tweet’leri doğruladığını yazdı.

Ruhani, sık sık soykırımı inkâr eden ve 11 Eylül terör olaylarında uçakların kaçırılmasını sorgulayan kendinden önceki Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’a oranla çok daha ılımlı bir lider olarak görülüyor.