Rusya- ABD, ilk kim davranacak?

İsrail’in Yedioth Aharonot gazetesinde Sever Plocker tarafından kaleme alınan bir köşe yazısında Rusya’nın, Suriye desteği konusundaki sıkı tavrının, sorun askeri bir çatışmaya dönüştüğünde hızla çözüleceğini ve ilk füzeler ateşlendiğinde Vladimir Putin’in, Beşar Esad yönetimini desteklemekten anında vazgeçeceğini yazıyor.

Dünya
9 Eylül 2013 Pazartesi

Plocker yazısında 2013 Rusya’sının ateş gücü ve lojistik kabiliyetinin ABD’nin yıllarca gerisinde olduğunu belirterek, bugünkü Rusya’nın Soğuk Savaş yıllarında SSCB’nin olduğu gibi askeri bir güce sahip olduğu fikrinin sadece  Hollywood filmlerinde kaldığını iddia etti. 

Yazar, Rus ordusunun dolar bazında bir yıllık bütçesinin bile ABD ordusunun bir aylık harcama tutarından düşük olduğunu ileri sürerek muhtemel bir çatışmada Rusların hiçbir şansı olmadığını belirtti. 

Dolayısı ile Plocker’a göre eğer böyle bir savaş çıkarsa Rusya’nın anında Beşar Esad’ı ve yönetimini desteklemekten vazgeçerek ABD ile görüşme masasına oturmaya razı olacak.

Putin’in blöf yaptığına inandığını belirten yazar sözlerine şöyle devam etti: “Putin ilk davranabilir, ancak F16’lar Şam için havalandığında Esad rejimini ilk terk eden de o olacaktır.”